Onderzoek naar de ervaren werkdruk onder eerstelijns verloskundigen die 12- en 24-uurs bereikbaarheidsdiensten werken
Bekijk dit onderzoekOnderzoeken
Onderzoeken
Zie hier het overzicht van al onze onderzoeken over zwangerschap en geboorte(zorg). Doe mee aan een lopend onderzoek of verrijk je kennis met resultaten van afgeronde studies.
Doe mee aan deze onderzoeken!
Onderzoek naar de ervaren werkdruk onder eerstelijns verloskundigen die 12- en 24-uurs bereikbaarheidsdiensten werken
Bekijk dit onderzoekDe regionale initiatieven Kansrijke Start in Groningen en Zuid-Limburg hopen wij te kunnen aanpassen, zodat deze landelijk uitgerold kunnen worden. We onderzoeken ook wat de effecten zijn van deze aanpassingen in beide regio's op kwetsbare vrouwen.
Bekijk dit onderzoekVeel vrouwen krijgen in de loop van hun leven te maken met bekkenbodemproblemen. Deze problemen ontstaan vaak rondom zwangerschap en geboorte. Helaas is er nog weinig bekend over hoe deze problemen kunnen worden voorkomen.
Bekijk dit onderzoekDoor te leren van de ervaringen van vrouwen en zorgverleners hopen wij dat de verloskundige zorg rondom het opsporen van (te) kleine baby’s verbeterd kan worden.
Bekijk dit onderzoekHet onderzoek gaat over de zorg die huisartsen en verloskundigen verlenen aan vrouwen met een onbedoelde zwangerschap.
Bekijk dit onderzoekLifelines NEXT is een groot onderzoek naar het verloop van de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind.
Bekijk dit onderzoekIntegrale geboortezorg is erg actueel onderwerp. In de VOICE studie onderzoeken we welke elementen van organisatie van geboortezorg een verband hebben met o.a. gezondheid van moeder en kind en met ervaringen van cliënten en zorgverleners.
Bekijk dit onderzoekVeCaS heeft als doel om gegevens uit verloskundigenpraktijken te verzamelen en te interpreteren zodat deze ingezet kunnen worden voor het maken van passende zorg voor zwangeren met een laag risico (de gezonde zwangere).
Bekijk dit onderzoekHet onderzoek gaat over welke gezondheidsproblemen er zijn en welke zorgverleners moeders hebben bezocht in het eerste jaar na de bevalling voor hun (eventuele) gezondheidsklachten.
Bekijk dit onderzoekVeel vrouwen krijgen in de loop van hun leven te maken met bekkenbodemproblemen. Deze problemen ontstaan vaak rondom zwangerschap en geboorte. We willen een universele, goed-begrijpbare vragenlijst testen, zodat zorgverleners deze kunnen gebruiken.
Bekijk dit onderzoekMet de COMIC studie willen we mogelijkheden onderzoeken waarbij een vrouw (en haar partner) tijdens de hele zwangerschap, bevalling en kraamperiode zoveel mogelijk continuïteit van zorgverlener krijgt.
Bekijk dit onderzoekOverige lopende en afgeronde onderzoeken
Veel vrouwen krijgen in de loop van hun leven te maken met bekkenbodemproblemen. Deze problemen ontstaan vaak rondom zwangerschap en geboorte. Helaas is er nog weinig bekend over hoe deze problemen kunnen worden voorkomen.
Bekijk dit onderzoekIn dit onderzoek kijken we naar de visie van religieuze leiders op kiembaanmodificatie en hoe zij in hun gemeenschap hulp kunnen bieden bij het beantwoorden van vragen van religieuze koppels.
Bekijk dit onderzoek“Zwangerschap & Geboorte – Vrouwen aan het woord” verzamelt ervaringsverhalen van vrouwen over hun zwangerschap en de bevalling.
Bekijk dit onderzoekDit onderzoek beoogt meer inzicht en begrip te krijgen voor de behoeften van zwangeren die seksueel geweld hebben meegemaakt en de mogelijkheden en moeilijkheden voor verloskundig zorgverleners rondom dit onderwerp.
Bekijk dit onderzoekDe TANGO-DM studie onderzoekt of de behandeling bij vrouwen met een licht verhoogde suikerwaarde helpt om zwangerschapsproblemen te voorkomen.
Bekijk dit onderzoekVeel vrouwen krijgen in de loop van hun leven te maken met bekkenbodemproblemen. Deze problemen ontstaan vaak rondom zwangerschap en geboorte. Helaas lijkt de zorg hieromheen zich niet altijd te richten op bekkenbodemproblemen.
Bekijk dit onderzoekSWING-studie: Samen naar Waardegedreven INtegrale Geboortezorg. We werken we aan het opzetten van een leernetwerk in de geboortezorg in de regio’s Westfriesland-Waterland en Amsterdam.
Bekijk dit onderzoekDe INCAS (INtegrated CAre System) studie. Deze studie bestaat uit 2 delen: INCAS en INCAS-2
Bekijk dit onderzoekBabies Born Better is een langlopend project waarin de visies en ervaringen van vrouwen die de afgelopen drie jaar zijn bevallen worden onderzocht.
Bekijk dit onderzoekIn deze interviewstudie richten wij ons ouders van kinderen met een ‘de novo’ CTNNB1 mutatie voor wie de nieuwe genetische technieken, zoals CRISPR-Cas9, wellicht in de toekomst uitkomst kunnen bieden.
Bekijk dit onderzoekIn deze interviewstudie richten wij ons op een specifieke groep betrokkenen: mensen voor wie de nieuwe genetische technieken, zoals CRISPR-Cas9, wellicht in de toekomst uitkomst kunnen bieden.
Bekijk dit onderzoekDeze interviewstudie is erop gericht om een beter begrip te krijgen over de rol die de levensbeschouwing van verloskundig counselors speelt bij hun visie op (nieuwe) reproductieve technieken.
Bekijk dit onderzoekEen bevalling is voor de meeste vrouwen een ervaring waar ze positief op terug kijken. Er zijn echter ook vrouwen die de bevalling als traumatisch hebben ervaren waarvan een deel uiteindelijk een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) ontwikkelt.
Bekijk dit onderzoekIn het onderzoek kijken we naar de geschiedenis van risicoselectie in het Nederlandse geboortezorgsysteem.
Bekijk dit onderzoekHet project Samen Kwetsbaar, Samen Sterk richt zich op interventies in de geboortezorg die ontwikkeld zijn voor kwetsbare zwangeren.
Bekijk dit onderzoekEr wordt onderzocht wat het effect is van de maatregelen als gevolg van de corona pandemie op de geboortezorg in Nederland voor zowel zwangere vrouwen als zorgprofessionals.
Bekijk dit onderzoekIn dit onderzoek onderzochten we welke meningen zorgverleners hebben over het zetten van een knip en hechten.
Bekijk dit onderzoekWe onderzochten het gebruik van interventies door zorgverleners tijdens de bevalling.
Bekijk dit onderzoekWe onderzochten de ervaring en beleving van vrouwen met de eerstelijns verloskundige zorg in Nederland.
Bekijk dit onderzoekGezonde zwangeren met ondergewicht hebben meer risico op te vroeg bevallen in vergelijking met vrouwen met een goed gewicht.
Bekijk dit onderzoekHet ASPIRE-project onderzoekt wat tijdens de coronapandemie in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland het beste heeft gewerkt in de geboortezorg. Het doel is om te zorgen voor veilige en gepersonaliseerde zorg voor moeder, partner en baby.
Bekijk dit onderzoekVoluit zwanger is een onderzoek naar veerkracht en psychisch welbevinden bij zwangere vrouwen.
Bekijk dit onderzoekAanmelden voor een onderzoek?