Over het Childbirth Network

Wie we zijn en wat we doen.

Wij willen de geboortezorg verbeteren, samen met jou als (aanstaande) zwangere.

Dat doen we door (aankomende) verloskundigen, andere geboortezorgprofessionals, onderzoekers en docenten met elkaar te verbinden in het Childbirth Network.

Zo verbeteren we niet alleen de geboortezorg, maar ook het onderzoek en onderwijs.

Voor de allerbeste zorg voor zwangeren en hun baby's

Een gezonde baby en een gezonde moeder kun je alleen bereiken door met alle betrokkenen samen te werken. Hoe we dat doen? Op deze website beantwoorden we vragen van zwangeren en zorgverleners op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. We organiseren ook mini-colleges, geven trainingen en begeleiden studenten, zodat de (toekomstige) professionals op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en de beste zorg kunnen geven.

Wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en praktijk

We doen ook onderzoek op onze afdeling Verloskunde Wetenschap, samen met zorgverleners én zwangeren. Zwangeren kunnen niet alleen deelnemen aan onze onderzoeken, maar net als verloskundigen ook helpen om het onderzoek vorm te geven. Zo krijgt de zwangere meer zeggenschap over haar eigen zwangerschap en kan de zorgverlener de beste zorg bieden.

Laten we ons even voorstellen:

Wie zijn we?

Het Childbirth Network is een initiatief van de afdeling Verloskundige Wetenschap (Midwifery Science) van de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG)/Amsterdam Public Health, onderdeel van het Amsterdam UMC en UMCG.

Wil je meer informatie?

Heb je een vraag, een onderzoeksvoorstel of wil je op een andere manier met ons samenwerken?

Neem contact met ons op

Ben je zwanger?

Onze wetenschappers en verloskundigen geven duidelijkheid over lastige keuzes rondom jouw zwangerschap en bevalling op basis van wetenschappelijk onderzoek in onze artikelen.

Lees bijvoorbeeld de ervaringen van anderen over hun kinderwens, zwangerschap of de periode daarna.

En doe mee aan onze onderzoeken zodat jij niet alleen bijdraagt aan de beste zorg voor jezelf en je kindje(s), maar ook andere zwangeren en kinderen in de toekomst helpt.

Ben je zorgverlener?

Wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wetenschap en de praktijk, uitgelegd in duidelijke taal en mini-colleges.

Sluit je aan bij ons ons netwerk en lever hiermee de beste, wetenschappelijk onderbouwde zorg aan zwangeren. Zo draag je met jouw ervaring bij aan een nog betere geboortezorg. We kunnen ook jouw masteropleiding als verloskundige financieren via het masterfonds.

Ben je onderzoeker?

Als onderzoeker van het Childbirth Network ben je een belangrijk onderdeel van ons netwerk. Deze website is het visitekaartje van jouw onderzoek.

We helpen je met het communiceren van jouw onderzoek in iedere fase van het proces. Ook ondersteunen we je bij de werving door je te verbinden met zwangeren, verloskundigen en andere geboortezorgprofessionals.

Ben je opleider of student?

We maken het mogelijk te leren van ervaringen van zwangeren, zodat jij als (toekomstig) zorgverlener de beste zorg kan leveren.

We houden je kennis up-to-date met het laatste nieuws, de nieuwsbrief, onze serie mini-colleges en al onze lopende onderzoeken. Wil je jezelf verder ontwikkelen? Daarbij kunnen wij ook helpen. Wij laten je zien hoe wij jouw masteropleiding kunnen financieren met ons masterfonds.

Ben je op zoek naar experts in de verloskunde?

Werk je voor de media of heb je een eigen podcast of social media kanaal, en zoek je een expert op het gebied van verloskunde of zwangerschap? Het Childbirth Network is de plek waar je laagdrempelig contact kunt opnemen met experts. Stuur ons een e-mail met je vraag en wij kunnen kijken of er een wetenschapper of verloskundige is die bij jouw vraag past.

Onderzoek. Wetenschappelijk onderzoek is van belang om de kwaliteit van evidence based verloskundige zorg te kunnen verbeteren.

Wetenschappelijk onderzoek vergroot kennis over zwangerschap en bevalling en stelt zorgverleners in de praktijk in staat deze nieuwe kennis toe te passen. 

De zwangere en haar gezin leveren de input voor onderzoek en zijn daarmee van essentieel belang. Opgedane kennis wordt vervolgens gebruikt ter verbetering van het onderwijs en zorgverlening aan zwangere vrouwen.

Naar de onderzoekpagina

Onderwijs. Studenten zijn onze verloskundigen van de toekomst.

Daarom werkt het Childbirth Network nauw samen met de AVAG (Verloskunde Academie Amsterdam en Groningen).

Kennis over zwangerschap en geboorte uit wetenschappelijk onderzoek draagt bij aan de onderbouwing van verloskundige zorg. Opgedane kennis wordt gedeeld door middel van trainingen aan studenten en verloskundige zorgverleners. Op deze manier werken we samen aan een continue optimalisering van de zorg aan vrouwen en gezinnen.

Naar de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen

Praktijk. De ervaringen van (zwangere) vrouwen, hun partners en hulpverleners in de geboortezorg zijn van groot belang om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Onderzoek naar thema's die in de dagelijkse praktijk van belang zijn versterken de praktijk en dienen ter verbetering van zorg en onderwijs.

Een netwerk van academische praktijken draagt bij aan de implementatie van kennis en uitkomsten van praktijkgericht onderzoek en bevordert hiermee evidence based practice.

Naar ons netwerk

Maak kennis met onze taskforce

card-img-top

Prof. Ank de Jonge

Hoogleraar en afdelingshoofd Verloskundige Wetenschap (Amsterdam UMC) en verloskundige in Amsterdam.

"Geen zwangere is hetzelfde en geen bevalling is hetzelfde. Geboortezorg zou dus ook toegespitst moeten zijn op de individuele behoeften en kenmerken van vrouwen en hun gezinnen."

Lees hier het interview met Ank de Jonge in magazine Intouch van AVAG ter gelegenheid van haar oratie en benoeming tot hoogleraar.

card-img-top

Prof. Corine Verhoeven

Hoogleraar Midwifery aan de University of Nottingham, onderzoeker aan de afdeling Verloskundige Wetenschap (Amsterdam UMC) en verloskundige in Máxima MC, Veldhoven.

"Ik vind het heel erg belangrijk dat vrouwen goed en positief op hun bevalling kunnen terugkijken. Onafhankelijk van hoe die is verlopen. Als verloskundige kun je daar veel in betekenen."

Lees het interview in magazine Intouch uitgegeven door AVAG met Corine Verhoeven bij haar benoeming tot hoogleraar in Nottingham.

card-img-top

Conchita Rouppe van der Voort, MSc

Projectcoördinator Childbirth Network (Amsterdam UMC) (Vervanging zwangerschapsverlof Sanne van Gaalen)

"Ervaringsverhalen over zwangerschap en geboorte staan vaak in het geheugen gegrift van een moeder. Het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken. Ik vind het geweldig dat de afdeling zoveel aspecten in de zorg wetenschappelijk onderbouwt, overbrengt (onderwijs) en laat aansluiten bij de behoeften van zwangeren."

card-img-top

Marieke Mink, MSc

Onderzoeksassistente Verloskundige Wetenschap (Amsterdam UMC)

“Ik vind het doen van goed wetenschappelijk onderzoek belangrijk, zodat de kennis verbetert en je juiste keuzes kunt maken rondom je zwangerschap”

card-img-top

Marleen Voogd - ten Have

Verloskundige in opleiding aan de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG)

“Toegankelijke en begrijpelijke informatie voor zwangeren, zorgverleners en studenten is de basis voor het maken van weloverwogen keuzes. Als verloskunde student en moeder van drie kinderen lever ik hier graag mijn bijdrage aan."

Suzanne Sturkenboom, MSc

Onderzoeksassistente Verloskundige Wetenschap (Amsterdam UMC)

"Ik vind het belangrijk dat wetenschappelijk onderzoek aansluit bij de mensen om wie het gaat."

Samenwerkingspartners

Wij werken samen met het KNOV (de beroepsvereniging van en voor verloskundigen), het NVOG (de wetenschappelijke beroepsvereniging voor gynaecologen) en Kennispoort Verloskunde (kennisplatform voor Nederlands verloskundig onderzoek).