
Voorlichtingsvideo: Voluit zwanger
Met Voluit Zwanger willen we onderzoeken of een zelfhulpcursus kan helpen om de veerkracht bij zwangere vrouwen te verbeteren.
Veerkracht is het vermogen om goed om te gaan met veranderingen, tegenslagen en stress. Als je meer veerkracht hebt voel je je beter en heb je minder snel stemmingsklachten zoals somberheid en negatieve gevoelens. Een belangrijk onderwerp dus tijdens de zwangerschap.
Het doel van Voluit Zwanger is om te leren wat het verband is tussen veerkracht en stemming bij zwangere vrouwen. We willen ook onderzoeken of vrouwen met meer veerkracht een fijnere bevallingservaring hebben en het kind zich goed ontwikkelt. Daarnaast willen we kijken of een zelfhulpcursus over veerkracht bij zwangere vrouwen werkt.
1 op de 5 vrouwen heeft wel eens last van stemmingsklachten tijdens de zwangerschap. Ze voelen zich somber, of hebben negatieve gevoelens. Eerder onderzoek liet zien dat wanneer je veerkrachtiger bent, jij je mentaal beter voelt en minder snel stemmingsklachten zult ontwikkelen. Meer veerkracht bij de moeder kan ook zorgen voor een betere ontwikkeling van het kind tijdens en na de zwangerschap. Door dit onderzoek te doen kunnen we zwangere vrouwen beter helpen met stemmingsklachten. We hopen met de resultaten de zorg voor zwangeren met dit soort klachten te verbeteren. Zodat zwangeren in de toekomst nóg betere zorg krijgen.
Het onderzoek bestaat uit twee delen: het invullen van online vragenlijsten en een zelfhulpcursus. De vragenlijsten zijn voor alle deelnemers, ook als je geen klachten hebt. Voor de zelfhulpcursus maken wij een selectie onder zwangere vrouwen die stemmingsklachten ervaren.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Verloskundige Wetenschap van Amsterdam UMC. Wij doen onderzoek om de zorg voor zwangere vrouwen en hun kinderen te verbeteren. De hoofdonderzoekers zijn Jens Henrichs en Lena Slot.
Alle zwangeren die minder dan 19 weken zwanger zijn kunnen meedoen. Om de vragenlijsten goed te kunnen invullen moet je probleemloos Nederlands kunnen lezen én schrijven.
Doe je mee met ons onderzoek? Dan vul je in totaal vier keer een online vragenlijst in: twee keer tijdens de zwangerschap, en twee keer na de bevalling. Die kun je vanuit je eigen huis op een tijdstip dat jou uitkomt invullen. De vragen gaan bijvoorbeeld over veerkracht, stemming, jouw bevallingservaring en de ontwikkeling van je kind. Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal 30 minuten per keer. Als je last hebt van stemmingsklachten doen we ook een kort telefonisch interview.
Blijkt uit het interview dat je soms last hebt van stemmingsklachten? Ben je bijvoorbeeld wel eens somber, of heb je negatieve gevoelens? Dan volg je de Voluit zwanger zelfhulpcursus óf krijg je alleen de gebruikelijke zorg van je verloskundige. De zelfhulpcursus is gericht op het ontwikkelen van meer veerkracht en duurt 9 weken. Als je deze cursus doet, leer je door onder andere mindfulness oefeningen en invuloefeningen hoe je anders met veranderingen en negatieve gevoelens om kan gaan. De cursus is makkelijk te volgen. Je kunt thuis op een tijdstip dat jou uitkomt met de cursus aan de slag. Dit duurt ongeveer 2-3 uur per week.
Het onderzoek is in 2019 gestart en we zijn nog steeds op zoek naar nieuwe deelnemers. We hopen in het voorjaar 2023 voldoende deelnemers te hebben. Je kunt nog steeds meedoen met het onderzoek. We worden regelmatig bijgestaan met werving zoals door 24baby.nl.
Het onderzoek heeft nog geen resultaten. We beginnen in het najaar 2023 de resultaten te verwerken en een artikel hierover te schrijven. Natuurlijk informeren we alle deelnemers over de resultaten.
De onderzoeker en contactpersoon voor Voluit zwanger is Lena Slot. Je kunt haar vragen stellen over deelname aan het onderzoek, of vragen over het onderzoek zelf. Ze is te bereiken via e-mail voluitzwanger@vumc.nl. Lena Slot is gezondheidswetenschapper en levenslooppsycholoog.
Lees ons artikel Is het normaal om je somber te voelen als je zwanger bent?
Wilt je deelnemen aan dit onderzoek? Ga naar de aanmeldingspagina van Voluit zwanger en vul daar je gegevens in om het informatiepakket aan te vragen.