gepubliceerd op: 19/01/2024

Waar gaat het artikel over?

Het artikel gaat over onderzoek naar ervaringen van vrouwen met de NIPT (niet-invasieve prenatale test). In Nederland wordt de NIPT aangeboden aan alle zwangere vrouwen en hun partner. Zwangeren en hun partners kiezen zelf of zij alleen informatie willen over downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom, of dat ze het ook willen horen als er andere aandoeningen gevonden worden. Dit noemen we een nevenbevinding.

Deze vragenlijststudie onderzocht tussen 2017 en 2019 waarom zwangeren kiezen voor nevenbevindingen en wat hun ervaringen zijn met het krijgen van een nevenbevinding als uitslag. 60% koos voor nevenbevindingen omdat ze zoveel mogelijk wilden weten over de gezondheid van hun kind. Bijna alle vrouwen (92%) waren erg geschrokken en in ongeloof nadat ze te horen kregen dat er een nevenbevinding uit de NIPT was gekomen. De meeste vrouwen ervaren geen verhoogde angst meer 6 tot 24 maanden na de uitslag. Ook zouden de meesten vrouwen opnieuw kiezen voor NIPT met nevenbevindingen in een volgende zwangerschap. Vrouwen waarbij de uitslag beperkt bleek tot de placenta (de moederkoek) zouden het minst vaak opnieuw voor nevenbevindingen kiezen. De onderzoekers concluderen dat het belangrijk is dat de verloskundige vóór de test uitleg geeft over de verschillende soorten nevenbevindingen. Ook is het belangrijk dat de verloskundige na het vinden van een nevenbevinding, de zwangeren en hun partners begeleidt in deze onzekere tijd.

Door wie is het artikel geschreven?

Het wetenschappelijke artikel is geschreven door Iris M. Bakkeren, Lidewij Henneman, Elsbeth H. van Vliet-Lachotzki, Linda Martin, Janneke T. Gitsels-van der Wal, Marike G. Polak, Mireille N. Bekker en Robert-Jan H. Galjaard.

Waar kun je het artikel lezen?

Het Engelstalige artikel heet Psychological impact of additional findings detected by genome-wide Non-Invasive Prenatal Testing (NIPT): TRIDENT-2 study en is te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Human Genetics.

Hoe is de data verzamelt?

Voor dit onderzoek hebben 227 vrouwen een vragenlijst ingevuld over hun ervaringen met het krijgen van een nevenbevinding als uitslag van de NIPT.

Lees meer over de NIPT

Kies jij voor de NIPT? Drie vrouwen delen hun keuze.

In gesprek met verloskundige en onderzoeker Janneke Gistel over de keuze voor de NIPT.

Wat vinden zwangere vrouwen van een mogelijke nieuwe test vroeg in de zwangerschap?