Door: Roos van der Hoorn (juli 2022), gepubliceerd op: 19/03/2024

De NIPT-test (Niet Invasieve Prenatale Screening) is een test die je tijdens de zwangerschap kan laten doen. Met de test kan worden gekeken of je kindje een verhoogde kans heeft op het syndroom van Down, Edwards of Patau. Het kan lastig zijn om te weten of je de test wel of niet wil doen. Roos van der Hoorn (student Verloskunde en redacteur Childbirth Network) vroeg vrouwen naar hun keuze.

Rieke, 23 jaar
“Rieke is een jonge moeder en heeft samen met haar vriend  twee dochters: Jula (3 jaar) en Neele (10 maanden). Op dit moment volgt ze het vierde jaar van de studie verloskunde in Groningen, daarnaast werkt ze in de horeca.”

Floor, 30 jaar
“Floor is moeder van een dochter van 2. Samen met haar man woont ze in Alkmaar. Floor is 22 weken zwanger van haar eerste zoontje en is leerkracht in het basisonderwijs.”

Tina, 36 jaar
“Tina heeft twee kinderen van 4 en 6 jaar en is nu zwanger van haar derde kind. Ze is werkzaam bij Veilig Thuis.”

Wanneer heb je de keuze gemaakt om de NIPT-test wel of niet te doen?

Rieke: “Tijdens mijn beide zwangerschappen kwam ik voor de keuze te staan om wel of geen NIPT-test te laten doen. Ik vond het vooral fijn dat deze optie er was en dat de keuze bij ons als stel lag, ik heb dit nooit als stressvol ervaren. Mijn vriend en ik zaten eigenlijk direct op één lijn, voor ons was het vanzelfsprekend om de test wel te laten uitvoeren.”

Floor: “De vorige keer rond de 10 weken zwangerschap. Nu al direct aan het begin van de zwangerschap.”

Tina: “Toen dit werd gevraagd bij de verloskundige. Ik vond het niet moeilijk om deze keuze te maken, omdat we de vorige keren dezelfde keuze hebben gemaakt. Mijn partner stond er hetzelfde in als ik. Met andere mensen uit mijn omgeving heb ik er nooit over gesproken, dus ik weet niet wat zij ervan vonden.”

Heb je de NIPT-test laten doen? Wat was de reden om het wel of niet te doen?

Rieke: “Mijn eerste zwangerschap was onverwacht en we waren beiden jong. Het was al een omschakeling naar het feit dat er een kindje aan kwam. Een kindje met een afwijking die veel extra zorg zou vragen zou voor ons teveel zijn. Tijdens mijn tweede zwangerschap merkten we dat ons standpunt hierin onveranderd was en besloten we opnieuw voor de test te kiezen. Onze omgeving had eigenlijk geen duidelijke mening hierover. Wij hebben de keuze ook echt met zijn tweeën gemaakt en niet met de hulp van anderen.”

Floor: “Ik heb de NIPT-test laten doen, omdat  ik graag van te voren zo veel mogelijk informatie wilde hebben over mogelijke afwijkingen. Zodat ik me (samen met de zorgprofessionals) het beste voor kon bereiden als er iets ‘mis’ zou zijn.”

Tina: “Wij hebben de NIPT-test niet laten doen. Wij vonden dat we voldoende informatie kregen over de gezondheid van de baby met de 20 weken echo. We vinden het fijn om te weten hoe de baby er qua gezondheid aan toe is. Maar dit zou verder geen consequenties hebben zoals de baby weg laten halen. Daarom hadden wij aan één meetmoment en onderzoek voldoende.”

Als je de NIPT-test gedaan hebt, heb je dan ook de nevenbevindingen laten onderzoeken?

Rieke: “Wij kozen voor de NIPT-test inclusief nevenbevindingen. Omdat als we gingen testen, we dan ook zoveel mogelijk wilden weten. De voornaamste reden voor de test was dat wij voor onszelf vrij zeker wisten dat mocht er een afwijking worden gezien in de 3 chromosomen, wij de zwangerschap niet voort wilden zetten. Doordat wij de vervolgstappen voor onszelf duidelijk hadden, was de keuze voor de test snel gemaakt.”

Floor: “Ja, wij hebben er voor gekozen om ook de nevenbevindingen te laten onderzoeken.”

Als je de NIPT-test gedaan hebt, wat was de uitslag?

Rieke: “Beide keren kregen wij een negatieve, dus goede, uitslag. Er waren geen aanwijzingen voor chromosomale afwijkingen gevonden. Natuurlijk waren wij erg blij en opgelucht dat onze kindjes op dit gebied gezond leken.”

Floor: “Er werden geen bijzonderheden ontdekt. Ik was er erg blij mee, het stelde me gerust. Omdat voor mijn gevoel de kans op een gezond kind groter is na een goede uitslag.”

Als de uitslag positief was, wat had je dan willen doen?

Rieke: “Bij een positieve uitslag hadden wij er voor gekozen om vervolgonderzoek uit te laten voeren. Mocht dit onderzoek een bevestigende diagnose leveren, zouden wij de zwangerschap hebben afgebroken. Natuurlijk houd ik er rekening mee dat je gevoelens plotseling kunnen veranderen, mocht je een slechte uitslag krijgen. Qua nevenbevindingen gingen we er erg open in, aangezien hier van alles uit kan komen. Bij een nevenbevinding hadden wij op dat moment sowieso vervolgonderzoek laten doen. En op basis van wat er bekend was over die specifieke afwijking, besloten tot wel of geen afbreking. Mocht het een totaal onbekende afwijking zijn geweest waar geen informatie over bekend was, hadden wij de zwangerschap voortgezet. Wij willen de kwaliteit van leven voor het kindje en de impact op ons eigen leven volledig kunnen inschatten voordat we een zwangerschap zouden afbreken.

Floor: “Ik weet het niet zeker. Ik denk dat ik wel vervolgonderzoek zou willen doen, als de uitslag onzeker is en de risico’s van het onderzoek niet te groot zijn. Alleen als de aandoening zo ernstig is dat het kindje heel weinig kans zou hebben om te overleven, zou ik zwangerschapsafbreking overwegen.

Wil je meer lezen over de NIPT-test?