gepubliceerd op: 11/04/2024

Waar gaat het artikel over?

Het artikel gaat over onderzoek naar het beoordelen van een hartfilmpje bij baby’s in de buik van gezonde zwangeren. Uit het onderzoek blijk dat zowel verloskundigen in de praktijk, verloskundigen in het ziekenhuis, arts-assistenten en gynaecologen dit even goed kunnen.

De conditie van de ongeboren baby kan gemeten worden door middel van een hartfilmpje (antenataal cardiotocogram, of kort gezegd een CTG). In Nederland maakt meestal de zorgverlener in het ziekenhuis een CTG. In meerdere regio’s in Nederland is het nu mogelijk dat een verloskundige uit de buurtpraktijk de CTG maakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij verminderde kindsbewegingen, uitwendige draaipoging bij een stuitligging of een zwangerschap na 41 weken. Op deze manier hoeven zwangere niet naar het ziekenhuis, wat fijn is voor de zwangere, maar ook verminderd het de druk op ziekenhuizen.

Door wie is het artikel geschreven?

Het artikel is geschreven door verloskundige en onderzoeker Elise Neppelenbroek. Zij heeft dit samen gedaan met; Olivier W. H. van der Heijden, Henrica C. W. de Vet, Amanda J. J. de Groot, Darie O. A. Daemers, Ank de Jonge, Corine J. M. Verhoeven

Waar kun je het artikel lezen?

Het Engelstalige artikel heet Inter- and intraobserver agreement of antenatal cardiotocography assessments by maternity care professionals: A prospective study en is gepubliceerd in International Journal of Gynecology & Obstetrics.

Hoe is de data verzamelt?

Aan het onderzoek deden 47 zorgverleners mee. Ze kregen de opdracht om 2 keer een set met CTG’s te beoordelen.

Lees meer over de NIPT