Module Zwangerverhalen

 

Adviezen aan vrouwen

De vrouwen die we hebben gesproken, hebben allerlei adviezen aan vrouwen
die zwanger willen worden en vrouwen die momenteel zwanger zijn.
Sommige adviezen hebben betrekking op de periode van zwanger worden,
andere op de zwangerschap, en weer andere op de bevalling en de kraamtijd.
Sommige adviezen zijn praktisch van aard, andere zijn gericht op de beleving
van de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Hier beschrijven we deze
adviezen en tips.

Adviezen rondom zwanger worden

Een aantal vrouwen geeft aan dat het belangrijk is goed na te denken over een kinderwens: “een baby is veel werk”. Ook geeft één van de vrouwen aan dat het belangrijk is de verwachtingen van de omgeving te temperen als er gevraagd wordt naar een eventuele kinderwens: "het komt zoals het komt". Eén van de vrouwen raadt vrouwen met een kinderwens juist aan niet te lang te wachten: "als je ouder bent, kan het zwanger worden moeilijker worden." Meerdere vrouwen benadrukken dat het belangrijk is de tijd te nemen voor het zwanger worden, er positief in te staan en moed te houden.

 

Aan stellen bij wie het zwanger worden langer duurt dan verwacht, raden sommige vrouwen aan op tijd naar de huisarts te gaan. Hierbij benadrukt één van de vrouwen dat het uitblijven van een zwangerschap ook aan de man kan liggen. Tevens zegt een aantal vrouwen dat het belangrijk is het zwanger willen worden af en toe los te laten. Tot slot geeft één van de vrouwen aan dat het belangrijk is dat vrouwen samen met hun partner hun weg vinden.

Adviezen rondom de zwangerschap

Adviezen rondom zorg, informatie en hulp zoeken

Veel vrouwen geven aan dat het belangrijk is al je vragen te stellen aan bijvoorbeeld je verloskundige of gynaecoloog, of aan iemand anders bij wie je je goed voelt. Ook raden sommige vrouwen aan op zoek te gaan naar ervaringsdeskundigen in de omgeving. "Elke vraag moet je kunnen stellen", zegt één van hen. Het is belangrijk positieve ervaringsverhalen te horen, en je niet gek te laten maken door anderen of door verhalen of internet, vindt een aantal van de vrouwen. Eén van de vrouwen geeft als tip om vragen of zorgen tussendoor op te schrijven, zodat je deze niet vergeet als het nog even duurt voordat je je verloskundige weer spreekt. Een aantal vrouwen benadrukt hoe belangrijk zij het vinden een verloskundige te zoeken die bij je past. Eén van de vrouwen raadt aan Centering Pregnancy te overwegen. Meerdere vrouwen adviseren zwangere vrouwen hulp te zoeken bij pijn, zich goed te laten informeren, en niet te vergeten voor zichzelf op te komen.

Vertrouwen op je lichaam

Ook adviseren veel van de vrouwen vertrouwen te hebben in hun lichaam en af te gaan op hun gevoel, maar ook goed te luisteren naar hun lichaam. "Hoe eerder er wat aan gedaan kan worden, des te sneller ben je er weer vanaf", aldus één van de vrouwen.

Adviezen rondom misselijkheid

Aan zwangere vrouwen die misselijk zijn, raadt een van de vrouwen aan op tijd hulp te zoeken. Een ander adviseert vaak kleine porties te eten.

Stilstaan bij de zwangerschap

Meerdere vrouwen geven aan dat het belangrijk is stil te staan bij bijzondere momenten en te genieten van de zwangerschap. Eén van hen raadt zwangere vrouwen aan lief te zijn voor zichzelf en zich te laten vertroetelen. Een ander benadrukt dat zwangere vrouwen niet moeten vergeten hoe bijzonder het is een kindje te dragen. Eén van de vrouwen raadt zwangere vrouwen aan al tijdens de zwangerschap contact te maken met de baby. Een andere vrouw benadrukt dat het belangrijk is fysieke en emotionele veranderingen te accepteren.

Praktische adviezen

Meer in het algemeen raadt een aantal vrouwen aan te blijven bewegen en gezond te eten tijdens de zwangerschap. Ook hebben de vrouwen praktische adviezen voor tijdens de zwangerschap, zoals het op tijd bespreken en regelen van vervanging op het werk, het op tijd voorbereiden van de babyuitzet, het opschrijven van belangrijke onderwerpen voor de kraamweek en de periode erna, en het (ook) inpakken van spullen voor de partner voor het ziekenhuis.

Adviezen rondom de bevalling

Een aantal vrouwen adviseert om tijdens de bevalling te doen wat goed voelt. Eén van de vrouwen raadt zwangere vrouwen aan te onderzoeken wat de bevalmogelijkheden zijn. Sommige vrouwen gaven meer specifieke adviezen, zoals het nastreven van een thuisbevalling, een badbevalling of het volgen van een cursus HypnoBirthing. Een andere vrouw drukt zwangere vrouwen op het hart niet bang te zijn voor de bevalling.

Adviezen rondom de kraamtijd en het moederschap

Een aantal vrouwen adviseert andere vrouwen rust te nemen als dat nodig is, door bijvoorbeeld de kraamverzorgende zoveel mogelijk te laten doen. Een aantal vrouwen raadt zwangere vrouwen aan te genieten van de kraamtijd en de eerste periode met het kind. Een aantal vrouwen adviseert andere vrouwen ruimte te geven en te nemen om dingen anders te doen. Zo raadt ook een aantal vrouwen zwangere vrouwen aan zich niet gek te laten maken door anderen, en één van de vrouwen adviseert adviezen goed te filteren. Eén van de vrouwen geeft aan dat het belangrijk is balans te zoeken. Een andere vrouw raadt aan van dag tot dag te leven.

 

Weer een ander adviseert relaxed proberen te zijn en te accepteren hoe dingen gaan. Een aantal vrouwen heeft praktische adviezen voor de kraamtijd. Zo wijst één van de vrouwen op het bestaan van tepelhoedjes als borstvoeding pijnlijk is. Eén van de vrouwen raadt vrouwen aan zo lang mogelijk vrij te nemen. Een ander adviseert de partner vrije dagen te laten opnemen. Tot slot geeft één van de vrouwen de raad om als jonge moeder ook moeilijke dingen met aanstaande moeders te bespreken.