“Ik ga niet zeggen, geniet ervan! [lacht]. Nee, maar besef wel dat je maar één, twee of drie keer zwanger bent. Dus als je moe bent, dat je daar gewoon aan toe moet geven.

En niet door moet gaan omdat je werk dat van je vraagt. Of omdat je omgeving dat van je vraagt. Maar gewoon echt naar jezelf luisteren. Dat is echt wel het belangrijkste wat er is. Als jouw lichaam zegt dat het vermoeid is, dan moet je daarnaar luisteren. Ook voor je kindje, maar ook voor jezelf. Want anders dan ga je echt tegen jezelf aanlopen, op een gegeven moment. Dus ja, vooral goed naar je lichaam luisteren. En als je pijn hebt, ja, hulp zoeken of rust nemen; net wat passend is, zeg maar. Of als je heel erg moe bent, op tijd naar bed gaan. Of kijken of je iets in je eten of drinken kan aanpassen, bijvoorbeeld. En je vooral goed laten informeren. En ook bij de verloskundige echt, ja, vragen stellen. En dingen opschrijven als je ergens tegenaan loopt. Want in het begin zit er vier weken tussen je afspraken. En soms heeft het zich al opgelost. Maar soms is het wel fijn om na die vier weken nog dingen te bespreken die een paar weken eerder zijn gebeurd. Dus ja, opschrijven, ook.”

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen