“Ja. Weet dus inderdaad gewoon wat je, wat je rechten zijn in die zin van, maak ook bespreekbaar met je werk dat als jij nu het wat rustiger kan, eh, kan aangaan. Ehm… Dat, dat je het dan ook gewoon langer volhoudt. Dat het dan prettiger is als je niet te maken hebt met boosheid of frustraties. Dan, dan ben je ook een betere medewerker denk ik tot het einde.

En dan geloof ik er echt dat je goed… Nou, zolang er geen gekke dingen is, gebeuren, dat je toch heel goed je werk kan doen tot het einde. Of misschien wel allemaal wat minder. En een heel concreet advies heb ik laatst aan mensen gegeven, maar dat is gewoon bij mij misgegaan op het werk. Is dat we geen goeie, nog geen vervanging goed is geregeld of in ieder geval niet volledig. En dat ik dus nu de laatste weken daar zelf achteraan ben gegaan. En dat ik het eigenlijk heel lang heb zitten afwachten, van… En dat ik echt dacht: wanneer gaan ze d’r nou eens… D’r speelden allerlei dingen waar, en heel veel overmacht en, en veranderingen in de werkomgeving, maar dat ik wel soms dacht: ja, hoe zit het er eigenlijk mee. En dat… Dus, dat… Dat… En op een gegeven moment dacht ik: ik ga het gewoon zelf regelen. Maar dat is eigenlijk te laat geweest, dus achteraf denk ik, neem daarin ook gewoon eigen verantwoordelijkheid. Want het is voor jou echt heel fijn, als je twee weken overdracht hebt. Denk ik. Hangt van je werk af natuurlijk hoeveel dat moet zijn. Maar dat je echt je werk kan overdragen aan iemand. Maar ook dat als het toch op het einde niet helemaal goed gaat en je wat meer rust moet nemen of eerder moet stoppen, dat er dan niet een gat ontstaat. En ik denk dat dat heel vaak… Dat wordt misschien bij werkgevers vaak gedacht: oh je gaat dan met verlof, dus, dus dan tot, voor die tijd moeten we het geregeld hebben. Maar dat is eigenlijk niet waar, want baby’s worden soms ook gewoon te vroeg geboren of je kunt ook last krijgen van allerlei dingen, waardoor je wat eerder moet stoppen. Dus, dus ik denk dat dat ook één van die dingen is, waar we-, wat ook bespreekbaar moet worden. Dat je niet tot het laatste moment moet wachten met vervanging.”

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen