“Euh nou het belangrijk, het belangrijkste vind ik eigenlijk wel dat je blijft bewegen tijdens de zwangerschap. In het begin is dat nog wel lastig omdat je minder energie hebt maar zodra je dan weer wat meer energie krijgt, kun je wel heel veel dingen doen.

En tijdens de eerste zwangerschap was ik daar heel voorzichtig mee, dat ik dacht ‘ oh, je moet wel uitkijken wat je doet qua beweging en niet te veel doen’ maar daardoor leverde ik wel elke keer wat conditie in en wat kracht in. En dat ik daarna in één keer een topprestatie moest leveren was wel heel erg lastig. Ik heb wel gemerkt dat je nog best wel veel kan doen, ook al ben je zwanger zeg maar. En natuurlijk moet je gewoon wel… je moet wel goed naar jezelf blijven luisteren, naar je lichaam, maar er is wel meer dat je, dat je kan doen dan wat je van tevoren misschien bedenkt. En… als je gewoon wel fit blijft en gezond blijft eten, dan scheelt dat heel erg in alles. En anders, ja, als je toch te veel op de bank blijft hangen of te veel gaat snoepen, dat is misschien wel heel verleidelijk, maar ja, daar help je jezelf ook niet heel erg mee uiteindelijk.

Dus dat vind ik wel een heel belangrijk advies, om gewoon goed… gewoon goed te blijven bewegen, als dat natuurlijk allemaal… allemaal kan. En… ja voor de rest, wel gewoon heel goed naar je gevoel luisteren en kijken of er inderdaad dingen zijn waar je toch aan loopt te denken, van waar je tegenaan loopt of waar je tegenop ziet, dat je dat wel probeert te bespreken met iemand, zodat je dat in ieder geval voor je bevalling allemaal wel een beetje uitgesproken hebt. Want anders komt dat allemaal in die bevalling allemaal wel samen en dat is natuurlijk ook niet echt een hele goede timing. Dus wel alles gewoon goed kunnen bespreken met je verloskundige bijvoorbeeld en als het… ja als je er niet uitkomt, zorgen dat je ergens wel met iemand daarover kan praten, waar je je goed bij voelt. Ja.”

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen