Ehm… nou, wat mij heel erg heeft geholpen is om het, om het op een gegeven moment een beetje los te laten. Niet te veel stress erover.

Want toen ik van onze eerste dochter, hè onze dochter dus probeerde zwanger te raken, was ik, had ik best wel heel veel stress. Dat, dat was ook echt niet leuk. En op een gegeven moment had ik zoiets van: nou hè we gaan naar de verloskundige, dus dan gaan we daar verder kijken. En toen kon ik het loslaten. Ja, en toen was ik zwanger. En bij mijn zoontje hebben we gezegd van: “Ik wil die stress niet.” Ik zeg: “We doen rustig aan.” Ik zeg: “We zien het wel. Als het niet lukt, oké, we hebben een kind.” En… ja weet je, op een gegeven moment, juist doordat we zoiets hadden van: nou hè, we kunnen het loslaten, het is niet erg en we zien het wel, ja, toen was het in één keer raak. Ja, weet je, dan denk je van: oké. En ook na de bevalling. Weet je, dan, dan hoor je op een gegeven moment van: hè dit gaat niet goed, en… ja, ik heb, ik had op een gegeven moment zoiets van: ik kan er toch weinig op dat moment… ik kan er weinig aan veranderen. Je kunt het niet plannen. Dus ja, weet je, dan, als je gewoon… Ik heb gewoon hele goede hulp gehad wat dat betreft. Goede medische hulp gehad en ik heb me daardoor ook helemaal kunnen overgeven aan alles wat er gebeurde en… dat maakte het voor mij heel… goed te verwerken. Dat… ik zeg niet dat ik helemaal niet psychisch eronder heb geleden of nog steeds, maar… het maakt het wel een stuk ehm… ja, ontspannener zeg maar. Een stuk makkelijker te, te behappen zeg maar. Dus ja, die, die, dat relaxte, ook, ook tijdens, als je het kind al hebt zeg maar, op een gegeven moment is dat ja, probeer gewoon relaxed te zijn en maak je niet druk om alles wat je, wat je denkt dat het… dat er gebeurt. Weet je-, Hè, met de kinderen zelf nu ook, als ze een keer niet eten, ja, dan eten ze een keer niet. Weet je, ik probeer het zoveel mogelijk van me af te laten glijden en dat ik denk van: het komt wel goed en ja… weet je, je kunt je overal druk om maken, maar dat, dat maak je het er alleen maar voor jezelf alleen maar vervelender van.”

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen