Ja. Ik weet niet of de verloskundigen ehm, scholing daarin krijgen. Of dat er als ze … iedere keer een update krijgen ofzo, per jaar. Of dat ze daar informatie over krijgen.

Ehm, maar dat ze tijdens de hele controleperiode gewoon niet vergeten dat het wel om een patiënt gaat die een vruchtbaarheidsbehandeling heeft ondergaan. En dat ze niet soms vergeten van… Want het… er is weleens de fout gemaakt van jullie zijn natuurlijk zwanger geworden. Nee, we hebbend dat proces gedaan. En…dan word je net… dat vind ik toch wel altijd heel pijnlijk…wel pijnlijk dan om dan weer te zeggen van nee, we hebben toch dat… Oh ja, ja, sorry. Dus daar mag soms iets alerter op, op gewezen worden. Door ook verloskundigen. Want de reden waarom ik dan eigenlijk voor een verloskundige had gekozen, omdat het persoonlijker was en dat is ook echt zo. Ehm, maar ja, wat een IVF arts doet voordat je binnenkomt…die leest jouw dossier tien keer door en die is van alles op de hoogte. En ja, om het met maar zo te zeggen [lacht], die vraagt geen domme vragen. En nu bij de verloskundige gebeurt het wel omdat ja… En je begrijpt het ook wel en je bent er ook niet boos over, maar ik denk dat er soms iets meer ehm, in mag gelezen worden in een patiënt die dat heeft ondergaan. Dat ze juist niet die pijnlijke vragen moeten stellen. Ja. Ja, want ik….achteraf vond ik dat ik niet had moeten… het is bekend, denk ik. Welke medicijnen ik heb gehad voor ehm, de, de ICSI. Ja, omdat nog eens allemaal te gaan benoemen en medische termen te doen… Dat werd toen bij mij gelegd en dat vond ik toen van ja… zoek dat even op, of… dat is toch wel, staat toch ergens gedocumenteerd. Ja. Dus dat vond ik wel…. Er mag dan misschien iets meer samengewerkt worden met het ziekenhuis waar je de procedure hebt gehad en met de verloskundige.”

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen