“Ja, een beetje het… Ja, kijk vooral, ja, zoek vooral positieve verhalen op van andere vrouwen. En bedenk voor jezelf wat belangrijk is. En, ja, en als het kan, probeer het vertrouwen in jezelf te krijgen om toch thuis te gaan bevallen.

Want het is zo mooi. Je kunt je eigen plek gewoon een beetje creëren. Je zit in je eigen omgeving. Ja, en ik zou vooral wel adviseren om in bad te gaan bevallen. Voor mij was het echt een supermooie bevalling. En ik ben bijvoorbeeld niet uitgescheurd. Ik ben niet ingeknipt. De verloskundige stond er zeg maar naast en die heeft echt alleen maar gecoacht. Ik ben één keer-, aan het begin heeft hij gekeken wat mijn ontsluiting was en voor de rest heeft ‘ie zeg maar, is hij niet meer aan mij geweest. En het is een heel mooi moment samen met je partner omdat je met zijn tweeën in bad zit. Dat zou ik vrouwen wel willen adviseren. Of kijken wat er nog meer mogelijk is. Je hebt een baarkruk waar je op kunt bevallen. Nou ja, op handen en knieën. Ik zou niet snel uitgaan van liggend in bed, ook omdat ik denk dat dat geen natuurlijke houding is voor het bevallen. Ja, hoor vooral positieve verhalen van andere vrouwen aan en probeer je wel een beetje te verdiepen, dat je ziet wat er allemaal mogelijk is. Want er is heel veel mogelijk. En, ja, dat, denk ik.”

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen