25 oktober 2022. Als de pijn van de weeën te hevig wordt, kun je als zwangere kiezen voor pijnverlichting. Vaak weten zwangere vrouwen vooraf nog niet hoe ze om zullen gaan met pijn tijdens de bevalling. Daarom kan het helpen om tijdens de zwangerschap alvast na te denken over de verschillende mogelijkheden zodat je straks de juiste keuze kunt maken. Vanuit dit idee heeft de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie in samenwerking met gynaecologen en verloskundigen een keuzehulp gemaakt.

De voor- en nadelen van pijnverlichting

In deze digitale gids kunnen zwangeren en hun partners lezen wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende vormen van pijnverlichting, zoals een ruggenprik of lachgas. Door hier van te voren over na te denken komen zwangeren tijdens de bevalling minder voor verassingen te staan. Zo kan het soms even duren voordat een ruggenprik gezet kan worden. Het op de hoogte zijn van de mogelijkheden, kan je helpen om beter om te gaan met de pijn.

Een geboorteplan om wensen kenbaar te maken

Ook adviseert de keuzehulp aan zwangeren om een geboorteplan te maken. Hierin beschrijven zwangere vrouwen wat hun wensen zijn. Bijvoorbeeld of ze het belangrijk vinden om rond te kunnen lopen tijdens de weeën, wat niet bij elke vorm van pijnverlichting mogelijk is. Toch biedt dit alles geen garantie, beschrijft de digitale gids. Soms gaat een bevalling anders dan gedacht, bijvoorbeeld in een spoedsituatie.

Wil je zien hoe andere vrouwen omgingen met pijn tijdens de bevalling?