Door: Suzanne , gepubliceerd op: 17/11/2021

Soms weet je van te voren al dat je een ruggenprik wil. Maar het kan ook zijn dat je tijdens je bevalling merkt dat de pijn te hevig wordt. Je kan op dat moment kiezen voor pijnmedicatie. Zoals een ruggenprik, of in medische termen, een epiduraal. Met een ruggenprik voel je de pijn van de weeën niet of bijna niet meer omdat een deel van je lichaam wordt verdoofd. In Nederland kiest 20 procent voor een ruggenprik. Een ruggenprik wordt alleen in het ziekenhuis gegeven. Maar dat betekent niet dat iedereen ‘m meteen kan krijgen. Presentator Roos Moggre vertelt op 28 augustus in EenVandaag dat ze pas veel later een ruggenprik kreeg. Terwijl de afspraak is dat vrouwen 24 uur per dag een ruggenprik kunnen krijgen.

Ervaringsverhaal: Christa wilde een ruggenrpik

Ervaringsverhaal: Christa wilde een ruggenprik

Vrouwen kunnen meestal wél op een ruggenprik rekenen

EenVandaag deed samen met Oudersvannu onderzoek naar het krijgen van een ruggenprik. Zij concluderen dat een kwart van de vrouwen deze niet of te laat kreeg. Bijvoorbeeld vanwege onderbezetting. Verloskundige en onderzoeker Anna Seijmonsbergen reageert in EenVandaag: “Vrouwen die om een ruggenprik vragen en dit nodig hebben zouden die moeten kunnen krijgen”. Ze legt uit dat in 2008 een richtlijn is opgesteld over pijnbehandeling tijdens de bevalling. Daarin zijn afspraken gemaakt door verloskundigen, zorgverleners en anesthesiologen. Die afspraken houden in dat vrouwen 24 uur per dag een ruggenprik zouden moeten krijgen. Dit moet dus geregeld kunnen worden in het ziekenhuis. Ook de inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd deed in 2020 onderzoek naar pijnbehandeling tijdens de bevalling. Alle 26 bezochte ziekenhuizen waren op dat moment wél in staat om 24 uur per dag een ruggenprik te geven. Waar het verschil met het onderzoek van EenVandaag vandaan komt is niet duidelijk, maar het lijkt minder slecht gesteld met de beschikbaarheid van de ruggenprik.

Het is soms wel even wachten op de anesthesioloog

Je kunt dus in principe dag en nacht, ook in het weekend, een ruggenprik krijgen. De verloskundige of gynaecoloog vraagt dan aan de anesthesioloog van het ziekenhuis om de ruggenprik te zetten. Dit is een arts met veel kennis van het menselijk lichaam en medicatie. Caroline van der Marel van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie licht in EenVandaag toe: “ ’s Nachts is er in elk ziekenhuis een anesthesioloog die dienst heeft. De anesthesioloog heeft de zorg voor patiënten op de spoedeisende hulp, de operatiekamers en de verloskamers. […] De afspraak is dat we het zo snel mogelijk doen, mits we op dat moment vrij zijn.” Soms kan het dus even duren voordat de anesthesioloog tijd heeft. Wanneer de anesthesioloog niet direct beschikbaar is vanwege bijvoorbeeld een spoedoperatie, kan je tijdelijk een andere pijnverlichting krijgen.

Bespreek je wens voor een ruggenprik met je zorgverlener

Weet je vooraf al dat je een ruggenprik wil, of dat je hiervoor openstaat? Bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij kan je informeren over de voor- en nadelen van de ruggenprik. Ook kun je je wens voor een ruggenprik of andere pijnstilling opschrijven in je geboorteplan.

Lees meer over de ruggenprik en andere pijnbestrijding tijdens de bevalling

Bronnen: