02 aug 2022. De Volkskrant. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er in ons land honderden baby’s per maand minder geboren dan een jaar eerder. En niet alleen in Nederland. Ook in Duitsland en Denemarken liep het geboortecijfer begin dit jaar opeens terug. Geen wonder dat zoiets als een lopend vuurtje rondgaat over het internet. ‘Ook in Nederland minder geboorten’, lees ik ergens. ‘Maar het komt niet door de vaccinaties hoor, echt niet.’ (Ik verklap vast: inderdaad, dat komt niet door de vaccins.)

Boeiend, hoe een pandemie doorwerkt op zoiets intiems als kinderen krijgen. Negen maanden na de Spaanse Griep van 1918 kukelde het aantal geboorten in tal van landen. Zo gaat het meestal, na een pandemie: met al die ziekte, onzekerheid en overvolle ziekenhuizen denken mensen er wel twee keer over na voordat ze aan gezinsuitbreiding beginnen. Daarna, als het gevaar is geweken, komt het herstel en is er een geboortegolf: meer baby’s dan normaal.

Gaan die demografische wetten nog steeds op? Aan de ene kant wel. Toen wetenschappers aan het begin van de eerste golf in onder meer Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië peilden hoe jonge stellen aankeken tegen hun babyplannen, zei driekwart toch nog even te wachten. Anderzijds, zoals iedereen weet die net zoals ik in coronatijd probeerde een kat aan te schaffen: massaal werden we huiselijk, toen we de deur niet meer uit konden.

En dat laatste effect lijkt in ons land de doorslag te hebben gegeven. Eind vorig jaar meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat er in 2021 een heuse geboortepiek was: zevenduizend kinderen meer dan in 2020, en met 180 duizend geboorten het hoogste aantal sinds tien jaar. Kennelijk zijn veel stellen, na van de schrik van de eerste golf te zijn bekomen, alsnog de koffer in gedoken, met hun gloednieuwe kat aan het voeteneind.

Vandaar die abrupte daling begin dit jaar! Zoals er na de Spaanse Griep een geboortedip was gevolgd door een geboortepiek, zo gaat het nu precies andersom: extra baby’s, logischerwijs gevolgd door een periode met minder baby’s. Ook in Duitsland en Denemarken was er, voorafgaand aan de huidige daling, een babypiek, blijkt als ik het nazoek. Niks vaccinbijwerking. Dit is gewoon mensenwerk.

In landen met minder sociale zekerheid en minder economische coronasteun, zoals Hongarije, Italië, Spanje, Portugal en de VS, ging het precies andersom. Daar daalde het geboortecijfer vorig jaar, volgens een recente Brits-Italiaanse analyse, juist. Met als gevolg dat het aantal baby’s in die landen begin dit jaar juist weer opveerde. In Frankrijk van 56- naar 59 duizend per maand.

Auteur:

Bron: