Door: Marieke Mink, gepubliceerd op: 25/01/2022

Ben je zwanger, maar twijfel je om een corona prik te halen? Eerder werd het afgeraden, maar nu adviseert het RIVM om het juist wel te doen. Hoe zit dat? De Delta variant van het corona virus lijkt namelijk gevaarlijker bij zwangere vrouwen.

Dagblad Trouw meldt dat sinds half juli tachtig zwangere of pas bevallen vrouwen met covid zijn opgenomen in het ziekenhuis, waarvan er  22 (28 %) op de IC zijn beland. Tijdens de piek van de Alfa variant was dit slechts 16%. Deze cijfers komen uit het landelijke systeem dat ernstige ziekten tijdens de zwangerschap en in de eerste 42 dagen na de geboorte registreert (NethOSS). Trouw kreeg die cijfers via Kitty Bloemenkamp, hoogleraar verloskunde aan het UMC Utrecht en voorzitter van NethOSS. Het is dus aan te raden je te laten vaccineren. Maar is zo’n vaccinatie nu wel of niet schadelijk voor je (ongeboren) kindje?

Het Childbirth Network sprak Corine Verhoeven, professor Verloskunde en senior onderzoeker op de afdeling Verloskundige Wetenschap van het Amsterdam UMC. Zij is tevens lid van de landelijke werkgroep COVID en zwangerschap.

Waarom zou je wel of niet een vaccinatie moeten halen als je zwanger bent?

Er bestaan vaak twijfels over het nemen van een corona prik. Zijn er risico’s voor jou als zwangere vrouw, of voor de baby? Wanneer je wel besluit een prik te nemen, welk vaccin is dan eigenlijk het beste; Pfizer of toch Jansen? Alle belangrijke informatie over de corona prik bij zwangere vrouwen is nu handig bijeen gezet in een informatiekaart. Deze kaart geeft alle informatie over de corona prik en zwangerschap en zet de voor en tegens op een rijtje.  Dit zou je kunnen helpen bij de keuze voor wel of geen vaccinatie en kan je misschien helpen makkelijker met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog te praten over de prik tegen corona. Op zoek naar meer informatie over de COVID vaccinatie bij zwangere vrouwen? Ga dan naar de informatiekaart wel of geen prik tegen corona tijdens zwangerschap van de NVOG. Of bekijk de informatieve video’s: Zwangerschap in Coronatijd uitgelegd van de NOS en Zwangerschap en Corona van het UMC Utrecht.

Hoe is de informatiekaart tot stand gekomen?

De landelijke werkgroep COVID en zwangerschap, waar Corine Verhoeven lid van is,  bestaat onder andere uit de NVOG, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, Patiëntenfederatie Nederland en het RIVM. De werkgroep komt regelmatig bijeen om de nieuwste informatie en ontwikkelingen op het gebied van COVID en zwangerschap te bespreken. Naar aanleiding van deze informatie en ontwikkelingen worden er richtlijnen en adviezen naar buiten gebracht. Zo is onlangs deze informatiekaart ontwikkeld door de NVOG over de COVID vaccinatie bij zwangere vrouwen.  

Wat gebeurt er als de adviezen of richtlijnen veranderen?

Als er belangrijke wijzigingen zijn in de richtlijnen, dan zullen die ook op deze website veranderen. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste informatie over COVID en zwanger zijn!

Bronnen:

Informatiekaart_wel-of-geen-prik-tegen-corona-nov-2021.pdf (nvog.nl)

Waarom vaccineren voor zwangeren veilig is – UMC Utrecht

Zwangeren vaker op ic door deltavariant – Trouw