Ja, het was wel… het was wel een dingetje, van, ja, weer zo’n bevalling ingaan en je weet niet wat voor bevalling je nu krijgt. Dus daar was ik wel heel erg mee bezig en hebben we echt heel veel… nou over gesproken samen met mijn man ook. Van hoe zouden we dat dan aan willen pakken en hoe kunnen we dat het beste… nou ja doorkomen zeg maar. Toen was ik ook al vrij snel erover uit van ‘ ja, daar hebben we wel iets extra hulp voor nodig’.

Want het is wel, best wel pittig, als je die ervaring al gehad hebt, van hoe ga je daar nu dan inderdaad rustig in? Want je weet ook gewoon, dat als je er angstig in gaat, dat is niet bevorderlijk voor de bevalling. Dus ik was heel erg bang,  van als ik weer de bevalling inga, van als weer dezelfde dingen weer gebeuren, ‘oh’ , dat je weer in zo’n negatieve spiraal komt, van dat je zelf gaat denken ‘oh, nu zal het wel weer zus en zo gaan’ en dat je dan juist weer je eigen bevalling weer gaat beïnvloeden op een slechte manier zeg maar, op de negatieve wijze. Ik was ook gewoon heel erg bang dat ik… dat ik bijvoorbeeld tijdens de bevalling een soort paniekaanval zou hebben, dat ik heel erg terug zou denken van ‘o ja, zus en zo ging het’  en dat ik dan heel erg paniekerig of heel gestrest zou raken tijdens de bevalling. Toen had ik dus ook al snel besloten van ‘nou we hebben dus een extra iemand erbij nodig’. En toen kwamen we eigenlijk uit op een doula…. Dat was via de verloskundige, dat zij ook iemand wist hier bij ons in de buurt. Toen hebben we daar een afspraak bij gemaakt. En zij is van oorsprong psycholoog. En dat vond ik aan de ene kant ook wel gewoon een prettig idee, dat zij gewoon daar, nou ja, gewoon ervaring in had en zij gaf ook EMDR therapie. En we voelden ook direct eigenlijk wel een klik met haar. En dat is heel erg belangrijk. Als je dat niet hebt, dan ga dat ook niet tijdens je bevalling naast je bed hebben… hebben zitten. Dus dat is gewoon heel erg belangrijk. Maar dat voelden we eigenlijk direct wel bij haar. En… Het was ook gewoon een heel vrijblijvend gesprek. Ze zei ook van ‘nou als je dat inderdaad wel wilt doen, dan gaan we daar verschillende gesprekken voor inplannen’. Dus tijdens de zwangerschap is ze ook twee à drie keer hier thuis bij ons geweest.

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen