“Ik denk ook vrouwen en ook mannen. Ehm, misschien… Ik, ik weet het niet zeker. Ik heb dit niet onderzocht of en… Maar ik, misschien is er heel lang gevochten voor de rechten van vrouwen, ehm… eh, dat we, dat we inderdaad dezelfde kansen krijgen op werk, maar, ehm… d’r, d’r wordt dus niet voldoende gesproken over wat het betekent het zwanger zijn en een half jaar verlof.

Wat betékent dat voor jou in werk? Die vraag die, die, die heeft mij verrast van mezelf, van, goh, dit heeft me, heeft me echt veel, dit heeft veel voor me betekend. Het is, het is dus de eerste weken dat je, dat je gewoon chaotisch in je hoofd, omdat je zo moe bent. En ik heb van vrouwen gehoord, die zeiden: ik vond het echt vervelend dat ik moest overgeven op m’n werk bijvoorbeeld. Nou, ik had dat, dat nog nooit een vrouw horen zeggen, voordat ik zwanger werd. En, ehm, ja, ik denk dat we echt meer moeten praten over wat betekent het? Bij mij was er bijvoorbeeld een situatie, dat, ehm, dat er eigenlijk een kans ontstond op m’n werk voor een doorgroeimoment en dat was dan de laatste drie maanden van m’n verlof. En ik had gekozen om, om, om vijf en een halve maand met verlof te gaan of in ieder geval vier maanden met extra vakantie. Dus, ehm, dus ik dacht: ja, als ik nou drie maanden dit ga doen, dat is heel uitdagend. Het loopt nog niet helemaal lekker, dus er, dus er zal stress bij komen kijken. En daarna moet iemand anders het doen. Dus toen heb ik eigenlijk samen met mijn leidinggevende besloten dat ik het nu niet moest gaan doen. A, omdat we niet wisten hoe het met mij zou verdergaan. En B, omdat je daarna, nou ja… Ik, ik dus ook niet… Ik dus ook niet, niet, niet die druk en die verantwoordelijkheid wilde hebben. En daarna ben ik weer een half jaar weg, dus daar is de organisatie ook echt niet mee gediend. Dus… Maar dat betekent dus wel dat mijn keuze om zwanger te worden, dat er een carrièrekans verloren is gegaan of hij komt nadat ik terugkom. Maar dat weet ik niet. Dus, dus het betekent op zoveel vlakken… Zwanger worden betekent wel iets voor, voor je werk. En, ehm, ja, ik denk in die zin, dat daar een verschil is tussen mannen en vrouwen. Ehm, die wel benoemd mag worden en die ik soms echt wel… Ik vind het… Ik vind het soms best wel balen, dat ik dus die kans niet heb kunnen nemen. En, ehm, nou, je ziet ook bij vrouwen die bijvoorbeeld die hun baan verliezen in de periode voor verlof en moeilijker weer… Ja, wat kun je dan doen weet je wel. Je kunt dan niet echt solliciteren, als het… Als je vier maanden of drie maanden later met verlof gaat. Kijk, in die eerste twaalf weken kan het nog wel, maar daarna eigenlijk niet meer. En in deze twaalf weken, ik geloof niet dat… Ik vind het heel knap als mensen de energie kunnen opbrengen om überhaupt sollicitatiebrieven dan te schrijven. Dus ja, het heeft wel invloed.”

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen