“En dan denk ik, ja jongens van, eh ik snap heus wel dat er vrouwen zijn, die vinden het geweldig, het zwanger zijn. Ik bedoel, er zijn ook vrouwen nou die vinden het zwanger zijn leuk, die vinden de klachten niet fijn.

Je hebt zoveel verschillende categorieën. Maar je moet het maar leuk vinden. Ik bedoel, je moet als vrouw toch best wel veel ondergaan in zo’n opzicht. [lacht] Come on, weet je, dat … Misschien dan wel een beetje sterk onderschat daarin. En je moet het maar allemaal leuk gaan vinden. En dan denk ik, maar waarom mogen we niet gaan uitspreken van dat we het nou niet leuk vinden. Ik bedoel, voor jezelf is dat een stuk beter, vind ik. Als jij het niet leuk vindt, dan moet je dat gewoon uitspreken, dan is het uit je systeem. En ook die bemoeienis van anderen, ah zo moet je niet denken of jij moet dit doen, jij moet dat doen, jij moet zus doen. Dat werkt niet op zo’n moment. Dat werkt alleen maar averechts. Je maakt iemand onzeker, je maakt eh je maakt mensen gewoon, nou je, je gaat mensen een beetje vormen met een manier waarop het het perfecte plaatje is. Maar dat bestaat geen eens, dat perfecte plaatje.”

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen