Ja, de verloskundigen hier die staan heel erg, voor mijn gevoel dan, wel open voor de dingen die je zelf heel graag wilt. Dus, ja, op een gegeven moment ga je een bevalplan maken en alles kan, zeg maar. Nou ja, je kan in ieder geval alles aangeven, en dan kijken zij in hoeverre het kan.

Maar ik had hier wel het gevoel dat we een heel erg gelijkwaardige relatie hadden, zeg maar. Je bent wel patiënt, maar je staat wel naast de verloskundige, zeg maar. Ja, ze staan hier heel erg open voor hoe je zelf erin staat. En ze waren heel rustig en, ja… ja, lief [lacht]. En ja heel open. Dus ja, we had-, voor mijn gevoel hadden we een hele gelijkwaardige relatie. En ja, jij bent uiteindelijk degene die de bevalling moet gaan doen, dus ja, jij moet je daar prettig bij voelen. Dat gevoel had ik ook wel; dat ik echt gehoord werd en dat ze wel echt naar me luisterden. Ja.

I: En had je datzelfde gevoel ook bij de hulp of de zorg die je in het ziekenhuis kreeg?

In het ziekenhuis had ik, in ieder geval bij de gynaecoloog, wel meer het gevoel dat ik een nummertje was. Ja, de afspraak liep onwijs uit. Dus dan is het wel een beetje, dan krijg je toch wel het gevoel dat ze even snel dit er ook nog bij moest doen, zeg maar. En bij de verloskundige was het wel wat meer, ook wel wat meer gelijkwaardig. En die namen wat meer de tijd. Ja, ook om je gerust te stellen enzo en om je uit te leggen wat er eigenlijk aan het gebeuren was, wat ze aan het doen waren. Dus ja, qua verloskundige, daar heb ik een hele positieve ervaring mee, ook in het ziekenhuis. Ja. Bij de gynaecoloog was het ja, toch wel iets meer, dat je iets meer een patiënt bent, en iets meer een nummer. Maar daar ben ik uiteindelijk maar één keer geweest. Dus dat kan gewoon mijn ervaring zijn geweest.

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen