Nou, ik vond dat wel eh… ik, ik vind op zich eh… ik vind het zelf heel mooi als je gewoon zo’n hele mooi grote buik hebt. Alleen ik vond het wel taai hoe mijn omgeving daarop reageerde.

Want ik werd… ik had echt gewoon… dat ik weet dat collega’s van mij al wisten dat ik zwanger was voordat ik het had verteld, omdat je het gewoon al een beetje zag. En, en, en [lacht] dat eh… ze wisten ook wel dat ik nog een kindje wilde, dus het kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Dus ik heb het ook op mijn werk wel iets eerder verteld dan eh, dan ik eigenlijk van plan was. Omdat… er veranderde ook iets in mijn functie en ik vond dat wel zo integer om dat dan ook gewoon te zeggen. Maar ik weet dat ik… dat hoe iedereen daarop reageerde vond ik gewoon echt niet leuk. Want ik dacht echt van ja, hè hè, ik ben niet dik; ik heb een kind [lacht]. Ik heb gewoon, ik draag gewoon… ik draag een kind [lacht]. En bij mij ziet dat er zo uit, maar dat is iets anders dan, dan dik. Ik vond dat echt niet leuk. Ik was echt ook een beetje kwaad ofzo [lacht]. Ik dacht, jongens, een zwangere vrouw is toch prachtig om te zien? Dat is toch iets wat je moet koesteren? En haar gewoon in ieder geval het gevoel geven, mij in dit geval, dat je gewoon er fantastisch uitziet. Ik vond het zo raar [lacht]. Hoezo zit iedereen daar zo op te eh, echt niet, niet, niet één iemand ofzo, maar echt heel… Blijkbaar is dat toch een eh, ja, ik weet niet. Een soort eh … ja, ik vond het zo raar. Ik dacht echt nou ja… En het kwam ook een beetje door die andere collega die dus op een andere manier zwanger was. Gewoon heel slank en meer, bij mij werd het gewoon echt huge. Dus ik zei op een gegeven moment, ja, ik werd ook steeds onaardiger [lacht], maar ik zei op een gegeven moment, ja, zij is altijd al heel veel slanker dan ik. Dag zeg je dat toch ook niet de hele tijd? Dan zeg je toch niet de hele tijd, joh, joh, wat ben jij dik en wat is zij slank? Dat doe je toch niet [lacht]. Het gaat toch over mijn lijf? Dat is toch niet… Huh? Weet je… Hoezo mag je nu ineens van alles over mijn lichaam gaan zeggen? Dat vind ik gewoon niet fijn [lacht]. En toen hield het ook wel een beetje op, maar ik dacht echt, wat is dit [lacht]?

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen