En ik merk wel, ik heb geen zwangerschap of bevalling zonder het sporten gedaan, dus ik kan het in die zin niet vergelijken, maar ik heb wel het idee dat het mij beide keren wel geholpen heeft om fit te blijven, om, nou, ook wel echt voldoende uithoudingsvermogen te hebben ook om, om zo’n bevalling door te gaan.

En ik weet zeker, bij de eerste heb ik daar ook wel een vergelijking, echt wel gehad van: oh ja, wacht eventjes, ik heb een paar keer de dam-tot-damloop gedaan, oh ja, dit had ik halverwege die dam-tot-damloop ook. Dat je denkt: ja, ik moet nog even maar, nou ja, ga maar even door en uiteindelijk komt het wel goed… Weet je? Een beetje zo. Dus ik vind daarin op zich ook wel weer mooi dat je, ja, het als prestatie wel een soort van aan elkaar kan linken, hè, dat, dat, ja, met sporten werk je ook ergens naartoe en doet het ook soms weleens pijn of heb je geen zin meer of ben je moe en wil je eigenlijk stoppen. En dat haal ik wel heel erg uit het sporten, om dan wel te proberen toch steeds door te zetten en te kijken van: maar kan ik nog het dan heel even een klein stukje, nog niet nu vast gaan lopen maar, nou, misschien over honderd meter en dan nog een keer honderd meter. En dus op die manier eigenlijk steeds iets verder te gaan. En ik denk dat dat zowel qua fysiek maar ook wel qua mentaal, dat mij dat wel bij de bevallingen wel heel goed geholpen heeft om daar ook goed door te komen.

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen