Eum, ja, bij vrienden… was het vooral verhalen horen van stellen die zelf een kindje hadden. Daar had ik heel veel behoefte aan, ‘hoe was het voor jullie? Hoe heb je dat eerste..?’

Ook met vragen die je tijdens je zwangerschap tegenkomt, en die met hun te delen. En daar was ik ook wel selectief in. Bijvoorbeeld twee vriendinnen van mij, die hebben voor mijn manier hoe zij hun zwangerschap hebben aangepakt, vond ik heel fijn. Eén vriendin van mij, die is wat negatiever en die heeft ook best wel een slechte ervaring qua bevalling en heeft ook de neiging om een beetje daar negatief in te blijven. En ik merk, dat soort verhalen ben ik, haar ben ik gewoon iets minder op gaan zoeken. Dat ik dacht ‘ja, ik wil eigenlijk niet nu hele negatieve dingen horen’. Dus dan, ja, ging ik toch iets minder met haar om, of ook iets minder vragen bij haar van ‘hé, hoe was je bevalling?’ of… en juist de mensen die positieve verhalen hadden of een beetje op mijn manier zouden willen, in de zwangerschap stonden, daar ben ik echt meer om te horen van hé, ‘hoe was dat voor jullie en hoe hebben jullie dat ervaren? Hoe gingen jullie daarmee om? Vertel eens over je bevalling’. Dus daar, ja, was ik toch vrij selectief in, van: die wel, die niet. En dan was het vooral om hoe kan je op een, ja, zo veel mogelijk in je eigen kracht zeg maar je, de bevalling in gaan.

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen