Voor mij was het en een combinatie van onder vrouwen zijn die ook zwanger zijn, dat wilde ik graag, dat je ook gewoon wat en ziet bij anderen wat het proces is en een beetje van ze hoort. En ook wat oefeningen om me zeg maar voor te bereiden op de bevalling zelf.

Deze, ja, het heet dan zwangerschapsyoga maar het was veel meer van wat voor houdingen kun je aannemen, hoe kun je doorademen. En deze vrouw vertelde heel veel ook verhalen van vrouwen die waren bevallen, heel veel verhalen van vrouwen die thuis waren bevallen. En ook wel ziekenhuisbevallingen. Zij was doula. Dus zij had heel veel, al 20, 25 jaar, denk ik, dus zij had gewoon heel veel ervaring daarin. En zij was ook heel erg van- om de mooie kanten ervan te laten worden. En ik merk, dat vond ik heel fijn. Ik keek er elke keer weer naar uit, als ze weer met verhalen kwam. ………

Dus voor mij was het ook een… zowel fysiek als mentaal het voorbereiden en ook het toeleven naar de bevalling. En bij haar hebben we ook, samen met mijn partner zijn we naar drie avonden geweest, een soort van partneravonden. En dat vond ik dat ze ook heel goed deed, want dat ging de eerste keer bijvoorbeeld om het vertrouwen in elkaar. Dan ging je oefeningen doen van, euh, met één oefening moest ik staan en me achterover laten vallen en dat mijn partner me opving. Maar daarmee zie je wel bij jezelf ‘hé, vertrouw ik de ander? Ja of nee? Is de ander er voor mezelf?’ En voor de partner ook, van ‘hé, maar hoe reageer ik op mijn vrouw of op mijn vriendin?’ En daarbij vertelde zij ook weer allemaal verhalen over de bevalling en hoe je als partner je vrouw of vriendin kan begeleiden. En dat vond ik ook wel heel goed, want voor mannen is het natuurlijk een heel andere beleving dan voor vrouwen: ze zien het gebeuren. Qua emoties merken ze natuurlijk een heleboel. Maar ik denk dat het wel goed is voor mannen om zich ook gewoon voor te bereiden op die bevalling van ‘hé maar wat gaat er komen?’ Dat je op die manier ook je vrouw echt kan ondersteunen en elkaar kan ondersteunen ook. En ik vond, het was ook gewoon heel leuk om samen te doen. Ook omdat je dan samen weer gaat voorbereiden. En… ja, ja, voor mij was het echt een beetje voorbereiden op de bevalling. En ook het, want het leven gaat natuurlijk ook al zo snel, weet je, je werk, ik studeerde nog, dus, door af en toe van die momenten te hebben dat je of naar die zwangerschapsyoga of naar die partnerlessen te gaan, dan sta je ook echt even serieus stil bij ‘oh ja, maar ik ga bevallen’ en, ja, daar wat bewust mee bezig te zijn. Ja, ik vond het heel fijn.  .

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen