Maar ik merkte qua eh bekken ehm bekkenpijn. Die had ik ineens. Ik denk: nou, ik heb helemaal geen groot kind gebaart. Hoe kan dat nou?

Het is niks uit zijn voegen gehaald of zo. Maar toch door hormonen, die zijn net zo goed… je bent net zo goed aan het ontzwangeren, als…dat je een voldragen kindje hebt gehad. Ehm dus daar merkte ik het wel aan van, zo ja, dat eh hakt er net zo goed in. En eh het kraamvloeien heb je natuurlijk gewoon en stolseltjes en al die dingen. Ik had een curettage, omdat ze de placenta manueel hebben weggehaald. Dus het was bij mij geen grote stolsels meer. Maar ik denk: ja, je hebt inderdaad nog steeds dat kraamverband nodig en al die dingetjes. Eh dat besef je niet van tevoren. En dat was wel vrij snel weer weg, hoor. Dat eh, je bent sneller hersteld eh daarna. Het is het dubbele… Het is eigenlijk een dubbel zwaar herstellen na de kraamtijd. Normaal gesproken heb je een baby’tje waar je wakker van ligt ‘s nachts. Dat heb je nu niet. Mijn lijf zei het trouwens wel. Ik had gewoon ehm colostrum, dus borstvoeding eh ehm… Dus mijn, mijn lijf zei wel: je hebt een kind gebaard. Ja, maar ik kan het niet voeden, dus nou… op een gegeven moment zette het gelukkig ook niet door.

………

Je systeem zegt gewoon: het is kraamtijd. Ehm alleen nu zit er een…fysiek en mentaal stuk. En het mentale stuk is natuurlijk tig keer zo zwaar. Daar sta je ook niet bij stil, dat het dus misschien daardoor ook wel net zo zwaar is als dat je wel een kindje hebt, waar je wel wakker voor moet liggen en eh, en al die dingen. Ja, je ligt wakker van andere dingen. Ja.

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen