Inderdaad het overlaten overrulen door medische mensen, als dat een patroon is van je. Je komt heel veel lessen tegen in loslaten, in overgave, in durven vertrouwen op je gevoel of je verstand.

Het is eigenlijk, het is de eh, het is het moment om de transformatie die je maakt in zo’n zwangerschap en geboorte, om, om die ten volste te benutten. Dan is het ook echt een, een hele mooie bijzondere periode. Waarin ik kan zien dat ik elke zwangerschap en geboorte enorm gegroeid ben eh van die momenten. Ja. Als je er bewust in gaat.

I: En kan je dat wat meer uitleggen hoe je dan eh hoe je gegroeid bent?

Ja, van de eerste waarin ik helemaal meer zoiets had van: ik weet het allemaal niet. Ja, de verloskundige zegt het, dus het zal allemaal wel. Helemaal niet bij mezelf zijn. En dat ik echt het gevoel had, het overkomt met allemaal. Tot aan steeds meer zelf mijn regie terugpakken. Ehm, ehm willen… zelf beslissingen willen mee, mee maken. Dus elke bevalling heb ik wel dingen dat ik denk: waarom heb ik dat laten gebeuren? Dat… dat zou ik nu echt niet meer doen. Zo kan ik erop terugkijken en dan… deze zwangerschap en deze bevalling, dat is weer, eh… niet nog een keer laten gebeuren. Dus zo ben ik wel gegroeid in wat meer ehm meer autonomie, denk ik.

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen