Ik heb wel één keer een kraamverzorgster gehad, toen echt in die, in die week, die ging met mij een heel gesprek voeren, dat was trouwens met die vierde, terwijl ik aan het voeden was. Dan ging ze ook echt zo met d’r handen achter elkaar zo tegen de deurpost leunend, dat ik echt de hele tijd dacht: dit is helemaal niet wat ik wil.

En dat mijn man toen werkloos thuis zat, kwam ze ook op een gegeven moment ’s ochtends dat ze zei van: “Nou, ik heb nog een paar vacatures voor je gevonden. Dan kun je nog solliciteren.” Echt van: waar bemoei jij je mee? Daar wil ik nu helemaal niet aan… dit is m’n kraamweek, doe even normaal. Dat komt wel. Weet je? Zo. Dat, dat vond ik echt vreselijk, dat mensen je heel erg gaan bemoeien ehm… met jouw leven en dingen naar hun hand willen zetten. Die had het denk ik niet helemaal begrepen, hoe het is om voor een kraamvrouw te moeten zorgen.

I: Dus bedoel je dan ook dat je graag… dat er ook wat gepaste afstand moet zijn of zo? Of…?

Ja, gep-… ja. Dat zeker. Ja. Ehm… ja, ik vind niet dat mensen, dat een kraamverzorgster met, met privédingen die in huiselijke sfeer ehm… moet gaan bemoeien. En als iemand aan het voeden is gewoon van ehm… weet je, het ligt goed aangelegd en nou: “Als er wat is, zal ik in de buurt blijven?” Of: “Zal ik over tien minuten nog even om een hoekje komen kijken? “ Doe het op die manier. Maar ga niet gewoon ehm, en dan denk ik: dat is juist zo’n lekker intiem moment, het was ’s middags vlak voor het slapengaan dan ehm, ja, dan staat er zo’n tuttemelut ehm… ja, dat is… ik denk: die snap… En dan weet je, ik kan niet praten, ik kon niet praten als ik haar, toen ik haar aan de borst had liggen. Dat vond ik vervelend. Ik wilde me daar gewoon heel erg op focussen, dat het gewoon goed gaat. Het is even investeren in die borstvoeding. En dan moet je niet een heel lulverhaal bij me gaan ophangen. En dan reageer je van: “Uh-uh, mm-mh.”

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen