29 juni 2023. Eén op de vijf vrouwen kijkt negatief terug op haar bevalling. Een veelgehoorde klacht is de bejegening door zorgverleners. Gezondheidswetenschapper Marit van der Pijl heeft voor haar promotie de ervaringen van duizenden vrouwen onder de loep genomen. In Nataal (editie 57) licht ze de soms verrassende bevindingen toe en ziet zeker lichtpuntjes.

De cijfers zijn niet fijn en ook niet echt nieuw. Twaalf procent van de vrouwen in Nederland kijkt negatief terug op de bevalling, negen procent van de vrouwen noemt haar bevalling zelfs traumatisch. Opgeteld gaat het om twintig procent van de vrouwen die geen positieve ervaringen heeft met de zorg bij haar bevalling. Dat vraagt om meer inzicht. Daarom heeft gezondheidswetenschapper Marit van der Pijl voor haar promotieonderzoek meer dan twaalfduizend ervaringen van vrouwen verzameld en geanalyseerd. Ze heeft via vragenlijsten de interactie met zorgverleners in kaart gebracht, maar bijvoorbeeld ook de uitingen rond de omstreden actie #genoeggezwegen onder haar vergrootglas gelegd.

“Het goede nieuws is dat het om kleine dingen kan gaan. Als een zorgverlener te midden van de drukte even aandacht kan hebben voor de vrouw is dat waardevol.”

Wil je het volledige artikel lezen?

Ga naar het online inkijkexemplaar van het artikel ‘Leren van negatieve bevallingservaringen’ uit Nataal (editie 57).

Meer lezen over dit onderzoek?