Het Parool. 23 juni.

Na negen maanden zullen veel hoogzwangere vrouwen wel oren hebben naar een wondermiddel om de bevalling op te wekken – zeker als ze liever niet naar het ziekenhuis gaan om ingeleid te worden en het kind ook na de uitgerekende datum nog koppig blijft zitten. Pittig eten, hoor je dan, of castorolie. Ook ananas wordt genoemd. Die laatste bevat bromelaïne, waaraan de kracht van het fruit wordt toegedicht.

Kan bepaalde voeding de bevalling op gang brengen?

Corine Ver­hoeven, hoogleraar verloskundige wetenschap aan de Universiteit van Nottingham en verbonden aan het Amsterdam UMC, valt met de deur in huis: “Er is écht geen bewijs dat ananas helpt om de bevalling op gang te brengen.” Deze fabel is volgens haar een eigen leven gaan leiden. Het verhaal is mogelijk begonnen bij onderzoek bij ratten. “Daarbij lijkt het wel invloed te hebben. Maar je zou als mens zulke enorme hoeveelheden ananas tot je moeten nemen dat het voor ons echt niet opgaat. Hetzelfde geldt voor pittig eten: er is geen bewijs.” Voor castor­olie overigens ook nauwelijks.

Zijn er andere hulpmiddelen om de bevalling op te wekken?

Er zijn wel natuurlijke hulpmiddelen die het begin van een bevalling kunnen stimuleren. Het doel is dat de baarmoedermond zachter wordt zodat er wat ontsluiting kan ontstaan en de bevalling op gang kan komen. Daarbij heeft de vrouw bepaalde hormonen nodig: prostaglandinen. Ook oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon, is er zo een.
“Oxytocine komt vrij bij aanrakingen, bijvoorbeeld door knuffelen, seks en tepelstimulatie,” zegt Verhoeven. “Ook in het zaad van mannen zit een hoge dosis prostaglandinen. Die komen tijdens de seks tegen de baarmoedermond aan en blijven daar zitten, wat de baarmoedermond weker maakt. Ook dat kán werken, maar ik moet erbij zeggen: het blijft lastig te onderzoeken.

Bron: Het Parool. 23 juni 2022