13 oktober 2022. Een tekort aan riboflavine tijdens de zwangerschap kan complicaties opleveren voor het ongeboren kind. Voor vrouwen die veganistisch eten is daarom extra aandacht voor voldoende inname van vitamine B2 van belang. Dat blijkt uit een casestudie van het Amsterdam UMC, gepubliceerd in het tijdschrift Neonatology.

B2 niet in richtlijnen

Zwangere vrouwen die veganistisch eten, hebben een verhoogd risico op een tekort aan verschillende essentiële nutriënten. Internationale richtlijnen bevelen aan dat veganistische zwangeren een vitamine B12-supplement gebruiken. De richtlijnen beschrijven verder dat monitoring en/of een supplement nodig is voor vis(vetzuren), ijzer, zink, calcium en jodium. Een mogelijk risico op een tekort aan vitamine B2 wordt nog niet beschreven.

Casusbeschrijving

In de casestudie beschrijven de auteurs de casus van een zwangere vrouw die een strikt veganistisch dieet volgde tijdens de zwangerschap, met een onregelmatig gebruik van supplementen. Haar zoon werd geboren met een levensbedreigende hypoglykemie en lactaatacidose, als gevolg van een riboflavinedeficiëntie. Deze symptomen kwamen overeen met het beeld van stofwisselingsziekte MADD (multiple-acyl-CoA-dehydrogenase deficiëntie).

Extra aandacht nodig in begeleiding

Er is een toenemend aantal vrouwen dat veganistisch eet, ook tijdens de zwangerschap. De auteurs publiceerden deze casusbeschrijving om aandacht te vragen voor het controleren van mogelijke tekorten bij een veganistisch voedingspatroon; niet alleen van al de bekende nutriënten, maar dus ook van riboflavine.

Bron: Neonatology