Waar gaat het artikel over?

Het artikel gaat over onderzoek naar de band tussen moeder en kind voor en na de geboorte. Er is gekeken of deze band een rol speelt bij gedragsproblemen van het kind wanneer de moeder tijdens de zwangerschap last had van mentale klachten (angst of depressieve klachten).

Het onderzoek toonde aan dat de band tussen een moeder en haar kind na de geboorte belangrijk is voor het voorkomen van gedragsproblemen op latere leeftijd bij het kind. Vooral wanneer de moeder tijdens de zwangerschap angstig is, kan dit een negatief effect hebben op het gedrag van het kind. Maar dit kan worden verminderd door een goede band te hebben met het kind zowel tijdens als na de zwangerschap. De onderzoekers bevelen daarom aan om interventies te ontwikkelen die de stress van de moeder tijdens de zwangerschap verminderd en de band tussen moeder en kind bevorderd.

Door wie is het artikel geschreven?

Het wetenschappelijke artikel is geschreven door Jens Henrichs, Marlou de Kroon, Annika Walker, Anke Witteveen, Myrte Westerneng, Anneloes van Baar & Ank de Jonge.

Waar kun je het artikel lezen?

Het Engelstalige artikel heet Maternal Prenatal Distress, Maternal Pre- and Postnatal Bonding and Behavioral and Emotional Problems in Toddlers. A Secondary Analysis of the IRIS Study en is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Child and Family Studies. Download het artikel hiernaast.

Uit welk onderzoek komt de data?

Dit onderzoek is onderdeel van de IRIS-studie.