“Ja, nou steun is wel heel erg fijn om te krijgen van mensen om je heen. Zeker mensen die al ervaring hebben met zwangerschap.

Euhm, wij hebben het ook al eerst aan mensen verteld die zelf al een kind, zelf al een kind hebben en… dat heeft er met name mee te maken die eerste weken, die zijn gewoon heel erg, heel erg spannend. En niet alleen omdat je weet dat het misschien mis kan gaan, maar ook omdat ik, wat ik daarstraks ook al een keertje zei, het is heel abstract. En euhm, je wil ook een beetje, je wil er ook graag over praten om het wat echter te maken voor jezelf. En euhm, dat kan je wel met z’n tweetjes doen, maar als je het ook deelt met andere mensen en de ervaringen van andere mensen hoort, dan euh, dan is ook wat je zelf doormaakt wat makkelijker, te bevatten of zo. En euhm, ja, met name ook het moment dat ik bijvoorbeeld bloed ging verliezen, euh toen vond ik het wel heel fijn dat ik het al wel aan een vriendinnetje verteld had, want toen kon ik ook even bij haar checken: “Goh, heb jij dat ook weleens gehad?” Gelukkig kon zij mij toen vertellen dat zij dat ook had gehad. Euhm, wel iets minder vaak dan ik, maar toch was dat wel een geruststelling. En euh, ja, ik denk zeker ook dat als het was geëindigd in een miskraam, dan euh, ja dan, dan is het fijn dat je niet mensen eerst moet vertellen dat, dat, dat het iets is wat speelde. En, maar ook ja dat, dat ze, dat ze dat al weten en dat ze dan ook misschien daar beter op kunnen reageren en je beter kunnen steunen. Ja.”

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen