12 juni 2022. Ank de Jonge, hoogleraar en afdelingshoofd Verloskundige wetenschap aan het Amsterdam UMC, de Academie Verloskunde Amsterdam en Groningen, werd geïnterviewd voor het platform van Eva Jinek. In ‘De wereld van Eva’ gaat Jinek in gesprek over taboes rondom moederschap; die dingen waar we het niet graag over hebben, terwijl dat misschien wel zou moeten. In dit interview wordt de geboorte door de bril van verloskundige en gynaecoloog belicht.

Hoe goed doen we het in Nederland in de geboortezorg? En hoe presteren we ten opzichte van andere landen? Naast Ank de Jonge gaat Jinek hierover in gesprek met Bas Veersema, hoogleraar gynaecologie bij het UMC Utrecht en Mariëlle van Pampus, gynaecoloog en onderzoeker in het OLVG Amsterdam.

Opvallend genoeg geven de deskundigen onafhankelijk van elkaar dezelfde beoordeling. Een blinkende 8 als rapportcijfer. “Je hoort vaak iets over ons vakgebied als het niet goed gaat – en dat moeten we zoveel mogelijk voorkomen. Maar ik denk dat we in de basis een goed systeem hebben”, zegt Ank de Jonge, hoogleraar Verloskundige Wetenschap aan het Amsterdam UMC, de Academie Verloskunde Amsterdam en Groningen.

Benieuwd naar de rest van het interview? Lees hier het volledige webartikel op de website van Eva Jinek.