19 februari 2021. Op woensdag 3 en 17 februari organiseerde het Childbirth Network samen met de SWING-studie een online Baby Café voor vrouwen uit Amsterdam Zuid en Zuidoost. Thema van deze bijeenkomsten was zwanger en bevallen zijn in de coronacrisis. In totaal deden dertien vrouwen mee, uit alle trimesters en erna. Het doel was verloskundigen, (toekomstige) moeders en wetenschappers met elkaar te verbinden en op deze manier de kwaliteit van de geboortezorg te optimaliseren. Eén vrouw had haar omgeving het goede nieuws nog niet verteld, en vond het om die reden juist fijn om er in deze setting over te kunnen praten. Ook namen twee vrouwen deel met hun baby op schoot. Zij waren enkele weken ervoor bevallen. Kortom: precies hoe een Baby Café zou moeten zijn!

In het eerste deel konden vrouwen vragen stellen aan Corine Verhoeven (verloskundige en lid van de landelijke adviesgroep Zwangerschap & Corona).

Zo werd er gevraagd hoe voorzichtig je moet zijn met kraamvisite, maar ook met de kraamzorg die bij je in huis komt. Twee vrouwen twijfelden of ze hier überhaupt gebruik van zouden maken, maar één van hen zag geen andere oplossing omdat haar partner nog steeds ernstig ziek is na een coronabesmetting een jaar geleden. Een andere vrouw vroeg zich af of ze haar eerste kind niet beter thuis kon houden van de crèche om besmettingsgevaar te voorkomen. Ook werden er vragen gesteld over de vaccinatie; onder meer of dit kan leiden tot afwijkingen bij het (ongeboren) kind en of je na ingeënt te zijn nog steeds risico loopt.

Deze voor- en nadelen ervaarden deelnemers van het Baby Café van zwanger zijn in coronatijd

Er werd uitgelegd dat corona bij kleine baby’s niet vaak voorkomt en dat zij over het algemeen niet ernstig ziek worden van dit virus.

Natuurlijk probeer je als moeder er alles aan te doen om besmetting te voorkomen. Houd je aan de maatregelen van 1,5 meter afstand houden en draag een mondkapje. Dit geldt ook voor je kraamvisite (op dit moment maximaal één persoon per dag, als er geen sprake is van neusverkoudheid, hoesten, reuk- en smaakverlies). Visite mag je baby wel vasthouden, contact maken met mensen is belangrijk voor een baby! Besmetting van kinderen naar volwassenen komt – voor zover we weten – bijna niet voor. Vaccineren tegen corona heeft geen invloed op je DNA of dat van je ongeboren baby. De werkzame stof is een eiwit en geen levend gen. Toch is het advies – ook na vaccinatie – om voorzichtig te blijven en je aan de maatregelen te houden. De kans om besmet te raken of het virus aan anderen over brengen is velen malen kleiner, maar niet 100%!

In het tweede deel gingen we in groepjes in gesprek over de ervaren voor- en nadelen van zwanger en/of bevallen zijn tijdens deze corona pandemie.

Als belangrijk gemis wordt ervaren dat partners (en oudere kinderen) niet mee mogen naar echo’s en consulten (zelfs niet bij een IVF-plaatsing). Ook missen vrouwen het contact met familie, vrienden en ook met andere zwangeren (bijvoorbeeld via een zwangerschapscursus). De zorgen om zelf corona te krijgen of je baby, partner of andere kind(eren) speelden bij bijna alle vrouwen een rol. Verder werden nog enkele praktische ongemakken genoemd, zoals nergens meer naar de wc kunnen buitenshuis, geen advies kunnen krijgen of iets kunnen passen in een winkel en weinig rustmomenten door thuisonderwijs.

Het meest genoemd zijn: meer rust, bewuster zwanger zijn (in het samenzijn van het hele gezin), eigen dagindeling kunnen maken (makkelijker om tussendoor dutjes te doen!), minder sociale verplichtingen, meer tijd om gezond te koken en te bewegen en veel tijd om thuis te nestelen met partner (en andere kinderen).

Wij kijken terug op twee zeer geslaagde en waardevolle bijeenkomsten

De vrouwen wisselden tips uit waar ze online babyspullen kochten, gaven elkaar adviezen zoals ‘blijf vertrouwen op jezelf en je zwangerschap als een mooi, natuurlijk en gezond proces’ en ‘er doen zoveel (spook)verhalen de ronde; ga met vragen altijd naar je verloskundige’ en ‘praat veel met je partner.’ We kunnen concluderen dat tijdens je zwangerschap en bevalling – en nog eens extra in deze corona pandemie – geldt: probeer je niet te verzetten tegen de situatie maar mee te bewegen met hoe het verloopt.

De groepen bestonden uit een zeer gemêleerd gezelschap qua achtergrond, behoeften en ervaringen, maar tegelijkertijd met duidelijke overeenkomsten. Er blijkt veel behoefte aan contact met andere zwangeren in deze tijd. Dat geeft ons een boost om vaker deze bijeenkomsten te organiseren!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van toekomstige Baby Cafe’s?