gepubliceerd op: 26/06/2023

Waar gaat het artikel over?

Het artikel gaat over onderzoek naar de verschillen tussen regio’s in Nederland als het gaat om het inleiden van de bevalling. De onderzoekers zagen hierin grote verschillen, dit varieerde van 14% tot 41%.

In regio’s waar minder vaak inleidingen voor kwamen, werden ook iets minder vaak spoedkeizersneden uitgevoerd. Aan de andere kant werden er in de regio’s met een hoog percentage inleidingen evenveel spoedkeizersneden gedaan als in de regio’s met een middelmatig percentage inleidingen. Verder vonden de onderzoeker geen verband tussen het aantal inleidingen in een regio en de gezondheid van moeder en kind.

De onderzoekers concluderen dat er meer onderzoek nodig is naar het verband tussen het inleiden van de bevalling en ongeplande keizersneden. Het is belangrijk om te achterhalen welke mechanismen een rol spelen voordat er aanbevelingen gedaan kunnen worden.

Door wie is het artikel geschreven?

Het wetenschappelijke artikel is geschreven door Pien Offerhaus,Tamar M. van Haaren-Ten Haken, Judit K. J. Keulen, Judith D. de Jong, Anne E. M. Brabers, Corine J. M. Verhoeven, Hubertina C. J. Scheepers, Marianne Nieuwenhuijze.

Waar kun je het artikel lezen?

Het Engelstalige artikel heet Regional practice variation in induction of labor in the Netherlands: Does it matter? A multilevel analysis of the association between induction rates and perinatal and maternal outcomes en is te lezen in PLOS ONE.

Hoe is de data verzamelt?

Het onderzoek is onderdeel van de VALID studie. De gegevens van ruim 180.000 vrouwen die tussen 2016 en 2018 bevielen van hun eerste kind (na een zwangerschap van 37 weken) zijn bestudeerd.

Meer lezen?