“Maar toch, je maakt wel de keuze om alleen zwanger te worden, maar het heeft toch ook wel een keerzijde.

Want ik weet nog, ik had die zwangerschapstest gedaan, hier in de badkamer. En ik had hem op de grond gelegd. En ik was andere dingen gaan doen. En op een gegeven moment kwam ik terug, en ik stond… er was zo’n eh, ja, er stond in van drie plus weken zwanger al. Nou, een ander zou helemaal gaan springen, een jump for joy, en ik had dat dus niet. Nee, dat was heel stom, want ik wil, wil al mijn hele leven wil ik graag moeder worden. En dan… ben ik zwanger, en, ik denk ja, het is gelukt. Heel ja… ik voelde me gewoon schuldig omdat ik niet zo, zo door het dolle heen was zoals de meeste moeders dan, de-, denk ik. Ik weet het niet. Ik weet niet hoe dat andere verloopt, maar… ik voelde me er wel schuldig om.

I: Dus je was eigenlijk heel kalm ook?

Ik was hartstikke kalm, ja. Veel te kalm ja. Daar heb ik echt ehm, dat is wel een soort schaamtepunt is dat geweest in mijn hele zwangerschap.”

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen