En vanaf toen kreeg ik ’s middags wat krampjes. Gewoon menstruatiekrampjes. Maar die had ik daarvoor ook al wel. Ik had best wel vaak al gewoon menstruatiekrampjes, maar “Dat is normaal”, zei de verloskundige. Dat is gewoon weer normaal. Maar die bleven elke keer maar weer terugkomen.

Maar nog steeds gewoon op normaal gevoel. Ze gingen niet meer pijn doen of zo. Dus ik voelde er verder niks van. Ik dacht: nou, het zal nog wel effe duren voordat de bevalling echt begint. Maar die avond begon het wel meer pijn te doen en meer pijn te doen. En écht heel veel pijn te doen. En nog steeds die menstruatiekrampjes. Maar ik dacht: weeën, echte weeën die voel je over je hele baarmoeder. En die hele baarmoeder die is zo groot als een ballon, dus dat voel ik dan wel. Maar het was dus alleen onderin. Op een gegeven moment deed het echt zoveel pijn dat ik gewoon al aan het puffen was. En het is binnen een uurtje, anderhalf uurtje gegaan. En mijn vriend was op zijn werk en ’s avonds rond acht, negen uur begon het echt pijn te doen en dat ik op bed, dat ik echt lag te puffen van de pijn. Het ging heel snel ineens. En m’n vriend kwam rond elf uur thuis en toen zat ik hier op de grond, zo: pff, pff, pff. [maakt pufgeluiden].

I: Je was eerst een hele tijd alleen?

Ja, ik was alleen. Ehm, mijn vriend, mijn vriend z’n ouders die waren wel beneden, maar ik dacht: dit is het nog niet echt, want het is niet mijn hele baarmoeder. Het is alleen onderin. Dit zijn gewoon erge menstruatiekrampjes. Dit is nog normaal, maar het doet wel veel pijn. En toen kwam hij thuis: “Heb je weeën?“ En ik: “Weet ik niet!” [lacht] Dus hij googelen. Wat zijn weeën? Hoe voelen weeën? En bleek dus: ja, dat kan dus wel onderin ehm… Precies bij het bovenrandje waar je onderbroek normaal zit. Precies dat streepje daar, net achter het schaambotje, daar hele erge menstruatiekrampen. Zeg maar  die krampjes waarvan je helemaal in mekaar krampt, keer tien. Alleen daar. Dus dat is zó vervelend. Dus nou ja, de bevalling was begonnen.

Module zwangerverhalen

Deze video is onderdeel van de online module Zwangerverhalen, ontwikkeld door het Childbirth Network samen met Praten over Gezondheid. Hier vertellen vrouwen na de bevalling over hun ervaringen. Voor herkenning en erkenning, zodat professionals en andere zwangeren ervan kunnen leren.

Module zwangerverhalen