Lopend Onderzoek

Risicoselectie in de geboortezorg

Risicoselectie door zorgverleners wordt gebruikt om zwangeren de juiste zorg, de juiste zorgverlener op het juiste moment en op de juiste plek te laten ontvangen, afgestemd op de individuele behoefte.

In het onderzoek wordt gekeken naar de geschiedenis van risicoselectie in het Nederlandse geboortezorgsysteem en de betekenis ervan vanuit internationaal perspectief. Ook wordt onderzocht hoe geboortezorgverleners (zoals verloskundigen en gynaecologen) de zorgbehoefte van vrouwen in kaart brengen en daar beleid op maken.

Promotor:

Prof. dr. Ank de Jonge
Prof. dr. Raymond de Vries
Co-promotor:
Dr. Lianne Holten

Promovendus:

Bahareh (Bahar) Goodarzi, MSc
Bahar is in 2017 afgestudeerd als Verloskundige. Daarna heeft zij als verloskundige gepraktiseerd en een master zorg management afgerond.
Naast dit promotieonderzoek geeft zij les aan de Verloskunde Academie locatie Amsterdam.
Voor het volledige werk van Bahar haar persoonlijke pagina van het Amsterdam UMC, bereikbaar via DEZE link. 

Publicaties:

Eerste auteur van een studie naar de geschiedenis van risicoselectie in Nederland is in 2018 gepubliceerd in Health Risk and Society, te lezen via DEZE volgende link.
Eerste auteur van een studie naar de internationale betekenis van risicoselectie is 2020 gepubliceerd in PLOS ONE, te lezen via DEZE volgende link.
Mede –auteur van een editorial over Covid-19 en zwangerschap en geboorte in 2020 gepubliceerd in Midwifery, te lezen via de volgende link.
Mede –auteur van een editorial over het inleiden van de bevalling op basis van de leeftijd van de moeder in 2020 gepubliceerd in Sexual and Reproductive Healthcare, te lezen via DEZE  link.

Planning:

Een studie naar de organisatie van risicoselectie in Nederland, publicatie verwacht eind 2021/begin 2022
Een studie naar het inleiden van de baring op basis van persoonlijke kenmerken van de moeder, zoals leeftijd en etnische achtergrond, publicatie verwacht eind 2021/begin 2022
Een studie naar variatie in verwijzingen naar de kinderarts, publicatie verwacht eind 2021/begin 2022

Presentaties:

Bij een webinar van het tijdschrift voor Genderstudies over Covid-19 en zwangerschap en geboorte in december 2020, te bekijken en beluisteren via DEZE link.

Overige:

Een interview voor het Tijdschrift voor Verloskundigen over risicoselectie in december 2020.
Een tafelgesprek bij het televisieprogramma Op1 over vaginaal bevallen in februari 2020, bekijk het HIER.
Mede auteur van een hoofdstuk in het boek ‘Birth in Eight Cultures’ over geboortezorg en risicoselectie in Nederland vergeleken met de VS gepubliceerd in 2019.
Contact: b.goodarzi@amsterdamumc.nl