Afgerond Onderzoek

LifeLines Vrouwenzaken

Wat onderzochten we?

Onderzoekers hebben in 2017 gezamenlijk een aanvullend onderzoek opgestart bij Lifelines, namelijk: Lifelines Vrouwenzaken. We wilden onderzoeken welke invloed onderwerpen als menstruatie, anticonceptie en zwangerschap hebben op de gezondheid van vrouwen op latere leeftijd.

Wat is Lifelines?

Lifelines verzamelt gegevens van een grote groep mensen uit Noord-Nederland. Hiermee wordt onderzoek gedaan naar gezond ouder worden.

Wat was het doel van het onderzoek?

Het doel was te onderzoeken wat de effecten zijn van de menstruele cyclus, het gebruik van anticonceptie, ervaren  zwangerschappen en bevallingen  en het verloop hiervan- voor invloed hebben op de latere gezondheid van vrouw en kind.

Waarom was dit onderzoek belangrijk?

Niet alle vrouwen praten even gemakkelijk over onderwerpen als menstruatie, anticonceptie, zwangerschap en bevalling. Toch zijn deze onderwerpen van groot belang voor wetenschappelijk onderzoek. Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft al uitgewezen dat aandoeningen als diabetes en hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op gezondheidsproblemen na de zwangerschap met zich meebrengen. Het onderzoek is opgezet om meer van dit soort inzichten te verkrijgen.

Hoe zag het onderzoek eruit?

Het onderzoek bestond uit één of meerdere vragenlijsten over de menstruele cyclus, het gebruik van anticonceptie en het verloop van zwangerschappen en bevallingen. Vrouwen die nog nooit zwanger waren geweest vulden alleen een algemene vragenlijst in over Vrouwengezondheid. Vrouwen die wel zwanger zijn geweest beantwoorden daarnaast per zwangerschap en bevalling nog een aantal vervolgvragen.

Door wie werd dit onderzoek gedaan?

Het onderzoek werd uitgevoerd door Lilian Peters van de afdeling Huisartsgeneeskunde sectie Verloskundige wetenschap van Amsterdam UMC/UMCG, Henk Groen van de afdeling Epidemiologie van het UMCG en Annemieke Hoek van de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het UMCG.

Wat heeft het onderzoek uitgewezen?

In 2017 hebben ongeveer 5000 Lifelines deelneemsters tussen de 20-45 jaar de aanvullende vragenlijst Lifelines Vrouwenzaken ingevuld. Een eerste baseline artikel van Lifelines Vrouwenzaken wordt momenteel geschreven.

Is er iets gedaan met de resultaten van het onderzoek?

We zijn bezig met de financiering van de tweede ronde van Lifelines Vrouwenzaken.