26 oktober 2020. Er is toenemende aandacht voor de bevallingservaring van vrouwen in en buiten Nederland. Uit eerder onderzoek blijkt dat de interactie met de zorgverlener vaak een belangrijke rol speelt in de bevallingservaring van vrouwen (zie ook het artikel in Trouw van 7 augustus 2020). De afdeling Verloskundige Wetenschap van Amsterdam UMC doet onderzoek naar de verloskundige zorg in Nederland.

Om meer te weten te komen over hoe vrouwen de zorg tijdens de bevalling hebben ervaren, hebben wij een vragenlijst ontwikkeld waarin vrouwen hun ervaringen kunnen delen. Deze vragenlijst is samengesteld door een team van vrouwen, onderzoekers en zorgverleners. De vragenlijst bestaat uit vier delen: het eerste deel gaat over de bevalling in het algemeen, het tweede deel over situaties die mogelijk zijn voorgekomen tijdens de bevalling, het derde deel gaat over of er toestemming is gevraagd en gegeven voor handelingen tijdens de bevalling en het vierde deel gaat over persoonlijke kenmerken. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de antwoorden die je geeft.

We willen deze vragenlijst zo breed mogelijk uitzetten in Nederland. Hoe meer vrouwen de vragenlijst invullen, hoe representatiever het beeld dat we kunnen schetsen.

Onder de vrouwen die de vragenlijst volledig invullen verloten we 20 cadeaubonnen ter waarde van 50 euro van Naïf Care.

De vragenlijst kan HIER worden ingevuld op de website baringervaring.nl.

Kijk hieronder naar de Engelstalige presentatie van PhD kandidaat Marit van der Pijl over dit onderwerp: