28 April 2025. Onze collega Esther Feijen-de Jong, universitair hoofddocent Verloskundige Wetenschap, is geïnterviewd voor het recent verschenen boek Een nieuw leven van Pauline Bijster. In dit boek staat de vaak onderschatte impact van zwangerschap en bevalling op het lichaam en de geest van vrouwen centraal – niet alleen in de eerste weken, maar ook in de maanden en jaren daarna.

Welke klachten zijn normaal, welke niet, en waar kun je terecht voor hulp? En hoelang duurt het eigenlijk voordat je je weer jezelf voelt? Bijster sprak voor haar boek met meer dan dertig deskundigen om de langdurige fysieke, mentale en sociale gevolgen van het moederschap in kaart te brengen. Daarmee draagt het boek bij aan het doorbreken van het taboe op klachten die veel vrouwen ervaren na de kraamtijd, maar waar weinig over gesproken wordt.

Herstel duurt vaak langer dan gedacht

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat herstel na een bevalling tijd kost. Zo duurt het gemiddeld twee jaar voordat de hippocampus – een belangrijk hersengebied – weer in de oude staat is. Bekkenbodemspieren herstellen vaak pas na anderhalf jaar, en een postpartum depressie komt het vaakst pas rond zeven maanden na de geboorte voor. Toch is er in de reguliere zorg vaak maar beperkte aandacht voor deze langere herstelperiode. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt een derde van de vrouwen wereldwijd langdurige klachten over na de bevalling. Een nieuw leven maakt duidelijk waarom meer kennis, erkenning en ondersteuning voor vrouwen in deze fase zo belangrijk is.

Voor wie is dit boek?

Een nieuw leven is geschreven voor vrouwen die zich – soms maanden of jaren na de bevalling – nog steeds afvragen: wat is er met mij gebeurd? Maar ook voor zorgverleners en beleidsmakers biedt het boek waardevolle inzichten.