Waar gaat het artikel over?

Het artikel gaat over onderzoek naar de veiligheid van verschillende methodes van inleiden, specifiek van zwangerschappen waarbij de baby te klein is voor de zwangerschapsduur. Uit het onderzoek bleek dat inleiden met een Foleykatheter (ballonkatheter) waarschijnlijk een veiligere methode is dan inleiden met misoprostol bij deze zwangerschappen. Er waren betere gezondheidsuitkomsten voor de baby. Er is bijvoorbeeld gekeken naar Apgar score en opname op de NICU (IC voor pasgeborenen).

Er zijn verschillende vormen van inleiden. Bij een Foleykather, ook wel ‘ballon’ genoemd, wordt de baarmoedermond rijp gemaakt met een dun slangetje met een ballonnetje. Door de druk van het ballonnetje op de baarmoedermond wordt er steeds meer ontsluiting gemaakt. Daarnaast zorgt de druk ervoor dat het lichaam hormonen aanmaakt die de baarmoedermond rijpen. Misoprostol zijn tabletten met stoffen die de baarmoedermond kunnen rijpen om zo de bevalling op te wekken.

Door wie is het artikel geschreven?

Het artikel is geschreven door Marieke D.T. de Vaan, Dorothée M.R. Croll, Corine J.M. Verhoeven, Marjon A. de Boer, Marta Jozwiak, Mieke L.G. ten Eikelder, Ben Willem Mol, Kitty W.M. Bloemenkamp, Roel de Heus.

Waar kun je het artikel lezen?

Het wetenschappelijke artikel heet The influence of various induction methods on adverse outcomes in small for gestational age neonates: A secondary analysis of the PROBAAT 1 and 2 trials en is gepubliceerd in European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. Download het artikel hiernaast.

Uit welk onderzoek komt de data?

De data is afkomstig van de PROBAAT-1 en de PROBAAT-2 studie.