Lopend Onderzoek

Moeders delen: ervaringsverhalen

Aanmelden voor dit onderzoek

Wat onderzoeken we?

Het project ‘Moeders delen: ervaringsverhalen’ verzamelt ervaringsverhalen van vrouwen over hun eerste jaar na de geboorte van hun kind. Deze verhalen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en zijn straks gratis te zien op deze website en op de website van Praten over gezondheid.

Wat is het doel van het onderzoek?

Het doel van het onderzoek is het in kaart brengen van de ervaringen van vrouwen in het eerste jaar na de geboorte. We willen deze ervaringen beter begrijpen, zichtbaar maken, en op die manier bijdragen aan betere geboortezorg en informatievoorziening.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Momenteel is er nog weinig informatie beschikbaar die specifiek gericht is op vrouwen voor de periode na de geboorte van hun kind. Vanaf het moment dat je bent bevallen, komt er veel op je af. Het vinden van herkenning en erkenning in verhalen van anderen, op een plek waar ook betrouwbare informatie te vinden is, kan hierbij veel steun geven.

Dit project draagt bij aan de informatievoorziening over de tijd na de bevalling. Het project brengt niet alleen betrouwbare, maar ook veelzijdige informatie waarin het perspectief van de vrouw centraal staat. Deze informatievoorziening is van belang voor zwangeren, pas bevallen vrouwen en hun partners, maar zal ook waardevolle input bieden aan (toekomstige) zorgverleners, studenten en mensen in de kennis kring van vrouwen die net zijn bevallen.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Rond het jaar 2000 startte aan de universiteit van Oxford, Engeland, een onderzoeksgroep met het verzamelen van ervaringsverhalen van patiënten door middel van gefilmde interviews. Fragmenten van de interviews vormen de input voor een website om andere patiënten informatie te geven. In 2016 is in Nederland een dergelijk initiatief gestart: Praten over Gezondheid. Op deze website zijn persoonlijke verhalen van vrouwen over bijvoorbeeld zwangerschap en geboorte te vinden. Dit is een gelijksoortig project wat in 2022 is afgerond.

Door wie wordt dit onderzoek gedaan?

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige Zorg UMCG van Groningen UMC, in samenwerking met Verloskunde Academie Amsterdam-Groningen en de afdeling Verloskunde en Wetenschap van Amsterdam UMC. Het project is een samenwerking tussen het Childbirth Network en PratenOverGezondheid. De betrokken onderzoekers zijn: Annemarie de Jong-Bardelmeijer, Dr. Manna Alma (PratenOverGezondheid), Dr. Esther Feijen-de Jong en Prof. Dr. Corine Verhoeven.

Wie kan er meedoen?

Je kunt meedoen als je tussen de 12 en 24 maanden (tussen 1 en 2 jaar) geleden bevallen bent van je laatste kind, ouder bent dan 18 jaar en bevallen bent na een zwangerschap van meer dan 24 weken.

Wat wordt er verwacht van deelnemers aan dit onderzoek?

We vragen deelnemers om eenmalig geïnterviewd te worden, thuis of op een locatie naar keuze. Heb je interesse? Je kunt meer lezen over deelname aan het onderzoek en je opgeven via deze link of door te klikken op de rode aanmeldknop bovenaan deze pagina.

Met wie kun je contact opnemen voor meer informatie?

De coördinerend onderzoeker is Annemarie de Jong-Bardelmeijer, onderzoeker en verloskundige.
Je kunt met haar contact opnemen via: a.l.de.jong-bardelmeijer@umcg.nl