Zwangerschap & Geboorte – Vrouwen aan het woord

“Zwangerschap & Geboorte – Vrouwen aan het woord” verzamelt ervaringsverhalen van vrouwen met zwangerschap en de bevalling. Deze worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, en voor een website met betrouwbare, op ervaring-gebaseerde informatie over zwanger zijn en bevallen.

Aanleiding / Methode

Rond het jaar 2000 startte aan de universiteit van Oxford, Engeland, een onderzoeksgroep met het verzamelen van ervaringsverhalen van patiënten door middel van gefilmde interviews. Fragmenten van de interviews vormen de input voor een website om andere patiënten informatie te geven. Een aantal jaar geleden is in Nederland een dergelijk initiatief gestart: Praten over Gezondheid. Doel van de website is om de ervaringen rondom ziekte, gezondheid en zorg openbaar te maken. In het project “Zwangerschap & Geboorte – Vrouwen aan het woord” werken we aan het onderdeel van de website met ervaringen van zwangerschap en bevallen.

Doel

Doel van het project is het in kaart brengen van de ervaringen van vrouwen met hun zwangerschap en bevalling, om deze ervaringen beter te begrijpen, zichtbaar te maken, en op die manier bij te dragen aan betere geboortezorg en informatievoorziening.

Relevantie

Veel vrouwen zoeken rondom hun zwangerschap informatie via het internet. Hoewel er erg veel informatie beschikbaar is, is niet alle informatie even betrouwbaar. Het project “Zwangerschap & Geboorte – Vrouwen aan het woord” draagt bij aan de informatievoorziening over zwangerschap en geboorte. Het project brengt niet alleen betrouwbare, maar ook veelzijdige informatie, waarin het perspectief van de vrouw centraal staat. Deze informatievoorziening is van belang voor (aanstaande) zwangeren en hun partners, maar zal ook waardevolle input bieden aan (toekomstige) zorgverleners.

 

Manna Alma (UMCG) en Esther Feijen-de Jong (AVAG); Francois Schellevis (VUmc) en Marjolein Berger (UMCG).