Ontdekken en bekend maken zwangerschap

Hier wordt beschreven hoe vrouwen ontdekten dat ze zwanger waren, wat hun reacties waren en hoe ze de zwangerschap bekend maakten aan hun familie, vrienden en collega’s. Daarnaast wordt beschreven hoe vrouwen ontdekten dat zij zwanger waren van een meerling.

Ontdekken van de zwangerschap en het doen van een zwangerschapstest

Vrijwel alle vrouwen hebben door middel van een zwangerschapstest ontdekt dat ze zwanger waren. Voor de meeste vrouwen was het eerste signaal dat ze mogelijk zwanger zouden zijn, het uitblijven van de menstruatie waarna ze een test gingen doen. Sommige vrouwen zochten eerst een andere verklaring voor het uitblijven van de menstruatie. Zij dachten bijvoorbeeld dat het kwam door stress op het werk, of door de Ramadan. Een vrouw vertelt dat ze de dagen tussen het uitblijven van de zwangerschap en het doen van een test leefde tussen hoop op een zwangerschap en de gedachte dat de menstruatie gewoon een keertje langer op zich liet wachten. Verschillende vrouwen hebben een test gedaan, omdat zij vanwege een feestje of een vakantie wilden weten of ze alcohol konden drinken of rood vlees mochten eten. Een vrouw geeft aan dat zij daarom juist geen test heeft gedaan en nog een wijntje heeft gedronken op een verjaardag. Enkele vrouwen vertellen dat zij tijdens een vakantie een test hebben gedaan, bijvoorbeeld in het wc-hokje op de camping. Inge deed op de dag dat zij de sleutel van hun nieuwe huis kregen. Anne (A) vertelt dat zij had gedroomd dat ze zwanger was en de volgende ochtend heeft zij direct een test gedaan. Weer een andere vrouw vertelt dat zij ’s nachts wakker werd om te plassen en haar nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen en toen ’s nachts een test heeft gedaan. Shamilla heeft op aandringen van haar moeder een test gedaan. En Jill had geen test in huis en belde een vriendin of zij een zwangerschapstest in huis had. Vanwege eerdere negatieve testen vertelt een vrouw dat zij het doen van een zwangerschapstest steeds uitstelde. De positieve test was voor verschillende vrouwen een bevestiging van hun voorgevoel (zie Voorgevoelens voor meer informatie hierover). De meeste vrouwen hebben na de eerste positieve test meerdere testen gedaan. Bijvoorbeeld omdat het streepje niet heel duidelijk was. Sommigen van hen hebben daarom bij de tweede test bewust een test gekocht waarop staat dat je zwanger bent in plaats van dat een streepje verschijnt. Anderen wilden graag bevestiging en deden daarom meerdere testen.

 

Enkele vrouwen hebben de test bewaard en hebben daar meerdere keren op gekeken of het echt was. Verschillende vrouwen hadden eerst een negatieve test. Zelf denken ze dat ze te vroeg hebben getest. Heike vertelt dat zij zich zwanger voelde maar tot drie keer toe een negatieve test had. Zij ging daarom naar de huisarts. Ze had al bijna afscheid genomen van een mogelijke zwangerschap toen haar huisarts belde dat uit het bloedonderzoek bleek dat ze zwanger was. Sommige vrouwen hebben geen test gedaan, en kwamen op een andere manier tot de ontdekking dat ze zwanger waren. Bij een vrouw werd de zwangerschap ontdekt toen zij voor een echo in het ziekenhuis was. Sandra moest in het kader van het fertiliteitstraject waar zij in zat bloedprikken. Zij kreeg vervolgens telefonisch te horen dat ze zwanger was. Enkele vrouwen kwamen er pas later achter dat ze zwanger waren. Bijvoorbeeld toen ze al 9 of 13 weken zwanger waren. Een van hen had een onregelmatige cyclus door PCOS (polycysteus ovarium syndroom; voor meer informatie over deze aandoening zie hier). Een ander had een prednison kuur en werd tussendoor ongesteld. De huisarts schreef het feit dat zij niet lekker was toe aan deze prednison kuur.

Ontdekken van de zwangerschap