Oproep deelname online bijeenkomst 18 september: Meer echo’s, altijd beter?

10 augustus 2020. Echo’s zijn een belangrijk onderdeel van de zwangerschap en geven extra informatie over de ontwikkeling van ongeboren kinderen. Onlangs is een groot Nederlands onderzoek gedaan naar het nut van extra groeiecho’s bij zwangere vrouwen die begeleid worden  door de verloskundige . Voor het maken van voorlichtingsmateriaal over dit onderzoek, zijn wij opzoek naar 16 zwangere of recent bevallen vrouwen (en/of partners) die willen deelnemen aan de online bijeenkomst over dit onderwerp.

In de online bijeenkomst willen wij graag met u in gesprek over:

  • Wat volgens u mogelijke voor- en nadelen zijn van echo’s tussen de 28-36 weken zwangerschap
  • Wat u van deze resultaten van het onderzoek vindt
  • Welke informatie ú belangrijk vindt voor zwangere vrouwen en hun partners.

 

Wanneer?

Vrijdagmiddag 18 september 2020

Groep 1 van 13:00-14:45 uur

Groep 2 van 15:00-16:45 uur

 

Deelname

Heeft u interesse en bent u of is uw partner zwanger, vul dan graag onderstaand formulier in.

Deelnemen aan groep 1 of 2 (required)

Als dank voor deelname ontvangt u een VVV-cadeaubon ter waarde van 25 euro.

 

Waar?

Het is een online bijeenkomst. Na aanmelding ontvangt u hiervoor de inloggegevens en instructie.

 

Achtergrond informatie IRIS Studie

ECHO’S. Tijdens de verloskundige zorg ontvangen de meeste zwangere vrouwen in ieder geval twee echo’s. Dat zijn de ‘termijn echo’, aan het begin van de zwangerschap en de ‘twintig weken echo’, een structureel echoscopisch onderzoek tussen de 18-22 weken van de zwangerschap. Aanvullend echoscopisch onderzoek naar de groei van de baby later in de zwangerschap, wordt in de regel alleen uitgevoerd als daar een medische reden voor is. Steeds vaker worden echo’s echter ook zonder medische redenen uitgevoerd. Het is niet bekend of dit in Nederland leidt tot betere geboorte uitkomsten.

 

ONDERZOEK. De IRIS studie (“IUGR Risk Selection study”) is een landelijk onderzoek naar het opsporen van kinderen die achterblijven in groei. Er is onderzocht of het aanbieden van twee extra groei-echo’s zou leiden tot minder ernstige gezondheidsuitkomsten van baby’s rond de geboorte, zoals sterfte en ernstige ziekte. Hieraan hebben zestig verloskundigenpraktijken en ruim 13.000 vrouwen  meegewerkt.

 

ORGANISATIE. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de afdeling Midwifery Science Amsterdam UMC in samenwerking met de landelijke cliëntenorganisatie Stichting Zelfbewustzwanger, die de belangen van zwangere vrouwen behartigt.

 

UW MENING TELT. In de online bijeenkomst willen we samen met zestien zwangeren en drie verloskundigen de resultaten van het IRIS-onderzoek bespreken. Deze bijeenkomst vindt plaats in twee groepen. Voor elke groep worden 8 zwangere vrouwen en/of hun partners uitgenodigd om deel te nemen.

We zijn heel benieuwd wat u van de resultaten vindt, wat uw ervaringen zijn met echo’s en wat u als eventuele voor- en nadelen van echo’s ziet. Deze verschillende meningen, wensen en ervaringen zijn voor ons waardevol om voorlichtingsmateriaal te kunnen ontwikkelen, dat aansluit bij de behoeften van zwangeren en hun partners.

U helpt hier dus aanstaande ouders mee!